Black Friday

Kada, gdje i zašto je nastao?

Svi znamo za Black Friday, to je vikend koji niti jedan predani šopingholičar ne propušta! Par zanimljivosti o tome kako je nastao dan najvećih popusta donosimo niže!



➥ Black Friday došao je na svijet 24.9.1869. godine kada je taj termin prvi puta upotrebljen i to u kontekstu pada burze. Vlada SAD-a je preplavila tržište zlatom što je dovelo do drastičnog pada cijena pa su mnogim ulagačima snovi o bogatstvu propali. 

➥ Prethodnik onoga što je danas poznato kao Black Friday bili su parade Djeda Božićnjaka. Prva je održana 2.12.1905. godine u Kanadi kada se Djedica pojavio na kraju božićne parade bio je to znak da je blagdansko vrijeme službeno započelo. 

➥ Zašto baš "crni"? Sam termin Black Friday populariziran je u Philadelphiji jer je policija je bila frustrirana stalnim gužvama u prometu koje su nastajale zbog mnoštva kupaca i smoga zbog čega je u slengu taj vikend postao poznat kao "crni". Trgovci nisu bili pretjerano sretni što ih se asociralo s gužvama i smogom pa su 1961. godine jedne novine pokušale preimenovati ovaj dan u Big Friday, ali kao što znate, termin se nije zadržao. 

➥ Premda je svima poznat kao dan kada su trgovine pretrpane, sve do 2001. godine Black Friday nije bio dan s najviše kupaca, do tada je to bila subota prije Božića. 

➥ Vikend s najviše popusta dugo vremena bio je ograničen na SAD, međutim trgovci iz Kanade bili su sve zabrinutiji što su gubili kupce zbog Black Friday-a što ih je prisililo da i oni usvoje ovu tradiciju. Od tada se običaj proširio najprije na Veliku Britaniju, Brazil, Indiju i Francusku, a zatim i na cijeli svijet. 

U proteklih par godina Black Friday postao je poznat i kod nas. Black Friday ludilo zahvatilo je cijelu naciju, a kako i ne bi kad je dobrom popustu teško odoljeti! ;) 

  Prethodni članak Sljedeći članak