Eventi koje ne želiš propustiti u 2020 - toj!

Za svakoga ponešto :)

2020. je polako započela, a njome i hrpa novih događanja. Koncerti, festivali, predstave, od svega pomalo. Donosimo vam pregled nekih od najpoznatih događanja diljem kulturne i glazbene scene, zato bacite se na čitanje i pronađite nešto za sebe! :)



SIJEČANJ



1. SINEAD O' CONNOR u Tvornici, 15. 1. 2020., 21h 

Jedan od najvećih talenata glazbene industrije od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Sinead iza sebe ima izuzetno životopisnu karijeru, omeđenu gomilama skandala, kontroverzi i sjanih pjesama. Njezina verzija Princeove pjesme "Nothing Compares 2 U", jedan je od najvećih pop hitova svih vremena i jedna od najizvođenijih pjesama na radio stanicama unazad 30 godina. Stoga, ako ste fan ove kultne pjevačice, požurite po svoju ulaznicu jer je koncert limitiranog kapaciteta. 

 2. VINSKI UNIVERZUM ZAGREB, Hotel Dubrovnik Zagreb, 30.1.2020., 15h 

Vino tamo, vino vamo, vino svugdje. Ljubitelji vina, a posebna apelacija na mlade, događaj kao savršen za vas! »Vinski Univerzum« je vinski festival za mlade koji je prvi put organiziran u prosincu 2015. u Ljubljani i polučio veliki uspjeh, kako prema riječima posjetitelja, tako i vinara. Vinski univerzum Zagreb je danas priredba tematski osmišljena da pruži maksimalni doživljaj mladim posjetiteljima i vinarima. Glavni cilj Vinskoga univerzuma je promicanje kulture umjerenog uživanja u vinu među mladima. Budući da VINSKI UNIVERZUM želi biti vjeran svojoj devizi "MLADI ZA MLADE", na sudjelovanje su pozvani posjetitelji (i vinari) od 18 do 35 godina. 


3. JA SAM TI TAKAV - TOMISLAV PRIMORAC ONE MAN SHOW (stand up show), Split, 10.1.2020. 

"Neki ljudi se trude stvoriti sami sliku o sebi, pa ti uvik objašnjavaju kakvi su oni. "Ja sam ti takav! Dopusti ti meni da ja odlučim kakav si ti meni." Jedan od pokretača splitske stand up scene, bavi se glazbom, komedijom, a u slobodno vrijeme je diplomirani fizičar i doktorand. Životni san mu je da bude kao Nikola Tesla, napravi nešto korisno za ljudsku civilizaciju samo kako bi se Dalmatinci i Hercegovci svađali "čiji je". Ako ste ljubitelj i zaneseni fan stand up scene, spektakl samo za vas!


VELJAČA

1. THE BALKAN BRAIN (IN ENGLISH) - STAND-UP BY PEDJA BAJOVIĆ, Kulturni centar Mesnička, Zagreb, 1.02.2020., 20h 

U tonu stand up događanja, jedna prilika za sve zagrebačke ljubitelje stand up scene! Pedja Bajović, jedan je od pokretača scene stand-up komedije u ovom dijelu svijeta. U svojoj karijeri, koju je započeo 2005. godine, posjetio je više od dvadeset zemalja svijeta te stotine gradova. Godine 2014. na manifestaciji Adria Comedy Awards, dobio je priznanje za najboljeg veterana. Vodio je i prvu zagrebačku stand-upcomedy skupinu SVE5 (2007-2008.) 

2. Bajaga i instruktori, za Valentinovo (HALA Zagreb) 14.02.2020., 20h 

Dan odiše ljubavlju, a kako najbolje pružiti ljubav sebi ili voljenoj osobi nego koncertnom seansom! Osim što su najjači regionalni izvođači koji će nastupiti u gradu za Valentinovo, pripala im je čast odsvirati prvi koncert u Hali, novoj multimedijalnoj dvorani koja će se otvoriti u Heinzelovoj 96a. „Sa druge strane jastuka“, „Tišina“, „Verujem – ne verujem“, „Život je nekad siv nekad žut“, „Plavi safir“, „Godine prolaze“, samo neki su od top hitova koji se ne propuštaju. 


3. KRANKŠVESTER U TVORNICI- 120MIN LJUBAVNE PROZE, Tvornica Kulture, 14.2.2020., 21h 

Još jedan koncert za sve zaljubljene! Ovaj put u izvedbi hip hop sastava iz Osijeka. Poznati po namjerno vulgarnim, satiričnim i sarkastičnim tekstovima te cijelim spektrom žanrova plesne glazbe kao što su dance, happy hardcore, dancehall, house, garage, ali i modernog trap zvuka. Ovog Valentinova su za vas pripremili 120 minuta ljubavne poezije, pa svakako osigurajte svojih 120 minuta za čisto uživanje :)

OŽUJAK

1. DIGITAL TAKEOVER 2020., Zagrebački velesajam, 13.3.2020., 8:30h

Jedan od prvih velikih događanja u 2020., Digital Takeover spaja inovaciju i transformaciju na jednom mjestu kroz najveći regionalni summit & expo. Okuplja najutjecajnije kompanije, vodeće decision-makere domaćeg i regionalnog tržišta i digitalne eksperte te nudi potpuno novi doživljaj edukacije, inspiracije i networkinga. Na summitu možete pronaći više od 30 globalnih i regionalnih stručnjaka iz područja financija, telekomunikacija, poduzetništva, automobilske industrije, medija, marketinga i državnih institucija. Uživajte u više od 10 sati programa u koji su uključene panel rasprave, predavanja, radionice i još mnogo toga! :)

2. Festival Svjetla Zagreb, 18.3. - 22.3.2020.

Kao i svake godine, i ove imate priliku posjetiti jednu od poznatih atrakcija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. U povijesnoj jezgri ujediniti će se najmodernija svjetlosna rješenja na bazi vrlo recentnih rasvjetnih tehnologija. Tema ovogodišnjeg festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu, stoga će svaka od lokacija na svoj način dočarati proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje će se održavati od 18 do 23 sata.

3. RUSSIAN CIRCLES + TORCHE NA IMPULSE FESTIVALU, 30.3., 20h, Pogon Kulture Rijeka

Russian circles je američki instrumentalni bend iz Chicaga. Bend su izvorno osnovali prijatelji iz djetinjstva Mike Sullivan i Dave Turncrantz nakon što su njihovi prethodni glazbeni projekti raspušteni. Poznati po istraživanju dinamike glasnoće,  vrtoglavoj izmjeni između kaotičnih napada buke i blaženih melodija. Ovaj put u kombinaciji s Torche, američkim heavy metal bendom sa sjedištem u Floridi, otvorit će sedmi po redu Impulse Festival. Pravi gitarski rock paket za sve fanove!

4. ZAGREBDOX - Međunarodni festival dokumentarnog filma, 15.3. - 22.3.

Internacionalni filmski festival dokumentarnog filma. Najveći festival u jugoistočnoj Europi. Osim projekcija, festival obično organizira radionice, prezentacije i pitching forume kako bi pomogao početnicima filma u razvoju u razvoju svojih projekata. Definitivno mjesto "to go", ako vas zanima ova vrsta umjetnosti.

TRAVANJ


1. IMONOLITH @HARD PLACE, Hard Place Zagreb, 14.4. u 20h

Pravi spektakl za ljubitelje metala. Mladi bend osnovan u veljači 2018., ovaj put u Zagrebu. Svakako ne propustite njihov najpoznatiji hit "Hollow", pjesmu o osobnim bitkama s kojima se svi  interno suočavamo, a koje su uzrok društvenog pritiska i vlastitog samoočekivanja. 

2. MRF Istra Music Festival, Poreč 1.4. - 5.4.

10. Međunarodni festival zborova i orkestara iz raznih zemalja svijeta održava se u Poreču. Za svakog ljubitelja ove vrste kulture, osigurano je ukupno 500 pjevača i svirača koji će u 30 minutnom nastupu predstaviti svoj program.

3. Long walk day: Labinski planinarski put, 25.4., Labin 

Za sve one avanturističkog duha tu event 17. dan dugog hodanja, pravi planinarski užitak. Upoznajte najljepše planinarske staze Labinštine na najdužoj ruti Labinskog planinarskog puta. Trekkingom od vrha Sisol, južnog kraja grebena Učke iznad Brseča, do Skitače na jugu Labinskog poluotoka doživjet ćete istarsko proljeće u svoj njegovoj punini.

SVIBANJ

1. SEA STAR FESTIVAL 2020, 21.5. - 24.5., Umag

Četvrti put za redom očekuje nas još jedan Sea Star festival i pozdrav nadolazećem ljetu. Neki od izvođača su Amelie Lens, Meduza, Farrago, Kuku$, Umek, Dubioza Kolektiv i mnogi drugi. Osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

2. TONY CETINSKI u Areni, #samoljubavtour , 30.5., 20:30

S ponosom jedan od prvih  hrvatskih glazbenika koje je prvi uspio napuniti Zagrebačku Arenu i to dva dana zaredom, ovaj put ponovno dolazi na isto mjesto u sklopu svoje turneje #samoljubav. Fantastično balansirajuće pjesme i odličan humor zadovoljava sve glazbene apetite publike, koja sa sobom ponese samo najljepše uspomene. 

LIPANJ

1. Celine Dion,  5.6.2020., 19:30, Arena Zagreb

Nadaleko poznat događaj, jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih zvijezda u povijesti pop glazbe dolazi u Zagreb u sklopu velike svjetske turneje na kojoj će promovirati svoje najnovije studijsko izdanje (“Courage”), a koja je započela 18. rujna u Quebecu. 

2. IN MUSIC Festival, 22. - 24.6., Jarun

The Killers, Deftones and Beck samo su neki od sada potvrđenih izvođača ovogodišnjeg IN Music festivala. Pregršt dobre atmosfere i odličnih nastupa zasigurno se zakuhava i ove godine, tako da osigurajte svoje mjesto na vrijeme. Be there or be square!

m



SRPANJ

Pravi festivalski mjesec! :)

1. EXIT FESTIVAL 2020, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad, 9.7. - 12.7.

Glazbenih festivala nikad dosta, pa još jedan očekuje vas u neposrednom susjedstvu. Ove godine festival slavi jubilarni 20. rođendan i  Petrovaradinska tvrđava pretvara se u najatraktivniju svjetsku muzičku destinaciju, na kojoj će se okupiti neki od najznačajnijih muzičkih izvođača današnjice.

2. LOVE INTERNATIONAL 2020, Tisno, 15.7. - 22.7.

Jednotjedna afera koja neprimjetno spaja bit praznika i festivala u jedan blažen tjedan usred prostranog borovog drveća, kamenitih izdanaka i kristalno čistih voda Jadrana u Tisnom. Ljubitelji glazbe i avantura iz cijele Europe i šire udružuju se za jedan istinski čarobni doživljaj pod suncem i zvijezdama. Očekuje vas nepregledni niz zvukova i stilova kroz scintilacijski spektar, od disko, housea i techna, do dub, reggae, funka i sličnog. 

3.OUTLOOK ORIGINS, Tisno, 30.7. - 4.8.

Ove godine središnja Dalmacija postaje centar događanja. Festival počiva na tri lokacije, Tvrđavi svetog Mihovila, izgrađenoj na litici iznad središta grada Šibenika, zatim, u prekrasnoj uvali The Garden Resorta u Tisnom te na otvorenoj terasi diskoteke Barbarella's, gdje će nezaboravne cjelonoćne zabave biti pogonjene moćnim Sinai Sound Systemom. Dakako, festivalski program će biti brižno odabran kako bi naglasio sve temelje koje čine Outlook: dubstep, dub, reggae, drum'n'bass, jungle i grime, a nekoliko ključnih kuratora te scene će blisko surađivati kako bi osigurali očuvanje baštine i korijenja festivala.

KOLOVOZ

1. PIXIES, Zagrebački velesajam, 31.8.

They are back! Kultni američki pioniri indie rocka Pixies vraćaju se pred hrvatsku publiku na krilima hvaljenog ovogodišnjeg albuma "Beneath the Eyrie"! Koncert će se održati u dvorištu Zagrebačkog velesajma 31. kolovoza 2020. godine u organizaciji INmusic festivala.

2GLAZBENE LJETNE VEČERI U CRIKVENICI I SELCU, 4.8. - 25.8.

Uz šum mora, mediteranski miris, ugodna druženja i večeri pune poznatih svjetskih glazbenih hitova, zasigurno ćete odmoriti duh i tijelo.

3. SONUS FESTIVAL 2020, Zrće, 16.8. - 21.8.

Slavlje elektronske glazbe se nastavlja na svima dobro poznatoj lokaciji, a prvi line up donosi nam Adriatique, Amelie Lens, Ben Klock, Charlotte de Witte, Luigi Madonna, FISHER, Michael Bibi, Patrick Topping, Seth Troxler, SHDW & Obscure Shape, Sven Väth te mnoge druge. Svakako prava glazbena idila za sve ljubitelje!

RUJAN

PIPS, CHIPS & VIDEOCLIPS, ŠRC Salata, 12.9.

Kultni zagrebački rock band, održat će najveći koncert svoje karijere na stadionu Šalata. ŠRC Šalata po prvi put će ugostiti bend na solo nastupu, na njihovoj najvećoj koncertnoj produkciji do sada.

LISTOPAD

APOX Film Festival, službeno otvranje 2.10., 17h Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

Savršen događaj za sve ljubitelje kratkometražnih filmova. Cilj ovog filmskog festivala je postati filmski festival koji će se za razliku od drugih odvojiti načinom prezentacije filmova, drugačijim programom i orijentaciji na promociju kulture otoka Lošinja i svega onoga dodatnog što otok nudi.

STUDENI

ADVENT U ZAGREBU

Polako se ušuljavamo u naljepše doba godine. Uživajte u pregrštu događanja i manifestacija, zabave, dobroj klopi, glazbeno - kulturnim eventovima, mirisu kolača i kuhanom vinu. 


PROSINAC

ZUCCHERO SUGAR FORNACIARI D.O.C. WORLD TOUR, 8.12.,20h, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Svjetski poznati glazbenik kreće na veliku turneju po Europi, a nakon 2 uspješna koncerta u Pulskoj areni, dolazi po prvi put u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Vrhunska atmosfera je zagarantirana hitovima poput Senza Una Donna, Baila, Così Celeste i Cuba Libre. Pobrinite se za svoj djelić atmosfere i uživanja te požurite po kartu :)


Autor: Ema Buković




  Prethodni članak Sljedeći članak