Top 10 izletišta tik do Zagreba

Mali komadići zelenog raja nadomak metropole

Mala, ali lijepa naša zemlja, ako ičime, može se pohvaliti zaista predivnim krajolicima i prirodnim ljepotama na kojima nam zavide i puno veći od nas. Kad život u metropoli postane predinamičan i užurban, dovoljno je sjesti u auto i odvojiti cca sat vremena kako bi stigli do svog malog utočišta i napunili baterije. 

1. Klet Kozjak, Sv. Križ Začretje
Nadomak Zagreba, na nekih 30 - ak minute vožnje, nalazi se pitoreskno imanje Kozjak ili kako bi oni rekli: "u zelenoj zipki med bregima sitsnule se selo Kozjak". :) Život u skladu s prirodom i hipnotizirajućim zelenilom u kombinaciji s izvrsnim domaćim delicijama - recept su za obnovu duše i tijela :)

ponuda dana, kozjak, zagorje


2. Donja Stubica i Terme Jezerčica
Smještena je na području sjevernih padina Medvednice, u središtu stubičke doline. Obuhvaća  šume Parka prirode Medvednica, a na sjeveru se prostire prema dolini rijeke Krapine. Svuda oko vas idilična priroda i mir. U samoj blizini nalazi se vodeni park, bazeni i wellness Termi Jezerčica. Stvoreno za male gušte. :) Odmorite se u drvenoj Kući za odmor u domaćinstvu Vukelić. 

3. Klanjec / Terme Tuhelj / Stara Vodenica
"Mali obiteljski hotel - seoski turizam "Stara vodenica" obitelji Galić nalazi se na području Grada Klanjec podno Cesargradske gore na hrvatsko-slovenskoj granici na rijeci Sutli. U neposrednoj blizini obiteljskog hotela nalazi se staro etno selo Kumrovec, spomenik Lijepoj našoj u Zelenjaku, te franjevački samostan u Klanjcu, gdje su izloženi sarkofazi obitelji grofa Erdödy.U samoj blizini nalazi se dvorac Veliki tabor, dvorac Trakošćan, muzej nalazišta Krapinskog pračovjeka u Krapini te terme Tuhelj gdje se možete okupati i uživati."

4. Hrvatsko zagorje i njegovi dvorci
Zeleni bregi našeg Zagorja skrivaju pravo blago kulturno - povijesne ostavštine. Neki od najočuvanijih dvoraca iz davnih minulih vremena još uvijek ponosito stoje na istim mjestima gdje su stotinama godina ranije imali bitnu funciju. Trakošćan, Veliki Tabor i Oršić najpoznatiji su od njih. Veliki Tabor, za kojeg se ne zna točno kad je izgrađen, ali po nekim izvorima, sagrađen je u drugoj polovici 15. st. u vrijeme turskih provala prema ocjeni UNESCO-a pripada najvišoj kategoriji spomenika. Zaputite se na ovo jedinstveno istraživanje po Hrvatskom zagorju :)

Apartmani Majer smjestili su se u srcu Hrvatskog zagorja nedaleko Kumrovca i Termi Tuhelj. Na samo 40-ak minuta vožnje automobilom ili jednako toliko kilometara udaljenosti od Zagreba, ne pružaju ni jedan pravi razlog da ih ne posjetite. Uživajte u različitim sadržajima u blizini, od gastro užitaka u restoranima dvorca Mihanović, restorana Noć i dan, bistro-pizzerije Fontana do obilazaka muzeja u obližnjim gradovima Klanjcu i Krapini. 

Apartmani se nalaze u prekrasnom mjestu Toplice Sveti Martin na Muri. Na pitomoj uzvisini čini ih 12 modernih apartmana vrhunske kvalitete. Na krovu apartmana nalazi se natkrivena terasa s podnim grijanjem, kaminom i grijanim jacuzzi - kadom za 6 osoba, namijenjeno gostima za korištenje. Međimurska Zelena oaza mira nudi mnoštvo sadržaja i autohtonih gastronomskih užitaka, zbog čega je dobila titulu Europske destinacije izvrsnosti. 

7. Kurija Žunec / Aquapark Adamovec
Kurija Žunec nalazi se u Jesenovcu kraj Sesveta. Na istočnom dijelu Medvednice, na pitomom brežuljku Prigorja zvanom „Bajni breg“, uzdiže se kurija „Žunec“. Ponosno stoji kao kraljica, okružena prekrasnim brežuljcima i dolinama Prigorja, ukrašena bogatim voćnjacima i vrtovima u čijim plodovima uživaju svi dragi gosti. Budite jedan od njih i prepustite se užicima. :)

Samobor, maleni gradić, povijesni, nadomak velegrada, dvadeset kilometara od hrvatske prijestolnice grada Zagreba. Više od stoljeća brige i ulaganja u turističke, rekreativne i ugostiteljske sadržaje stvorili su od Samobora turističku metu kontinentalne Hrvatske. Ako se poželite čuvenih samoborskih kremšnita i kavice, spustite se na središnji gradski trg, sjednite na neku od brojnih terasa i uživajte u pogledu na pročelja starih zgrada nekih davnih vremena. Nakon kremšnita, valja negdje i potrošiti kalorije. :) Sva sreća, u Samoboru to sve možete hodajući. 

ponudadana, izletišta, samobor

Slapovi, bistra i nešto toplija voda – to je Mrežnica, jedna od najljepših rijeka u Europi. Prema iskustvima, idealna je za plovidbu kanuom, odlična za rafting i za kajak. Najčešće se plovi između Generalskog Stola i Donjeg Zvečaja, a usputno kupanje na slapićima kojima Mrežnica obiluje, sastavni su dio kajaking avanture. Idila riječne doline u kombinaciji s rekreacijskim i adrenalinskim iskustvima koje pruža te autohtnom gastronomskom ponudom - tko bi to odbio? :)

Odmorite se tu pored grada Jastrebarskog, u parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje (cca 35 km udaljeno od Zagreba) u izvornom ambijentu planinske kuće izrađene u norveškom stilu. Posebnost kuće je da je u cijelosti izgrađena od drva i prirodnog kamena.

Kiša i snijeg daju svoj zadnji doprinos ovoj zimi, a znate da će vas prve proljetne zrake sunca izmamiti iz kuća i stanova u prirodu. Ispanirajte svoje rute! ;) 

  Prethodni članak Sljedeći članak