Trogir, gradić koji nudi puno više od sunca i mora

Najbolje očuvani romaničko - gotički grad u ovom dijelu Europe

Naš lijepi plavi Jadran krije toliko bisera da ih je gotovo nemoguće sve izbrojati. Zapravo svaki otok i svaki grad ima svoju posebnu čar i nešto što ga izdvaja od drugih. Trogir je grad kojega iznad svega krasi bogata povijesno - kulturna ostavština i baština. Osnovan je čak u 3. stoljeću prije Krista od strane grčkih kolonista s otoka Visa. 

Ta antička jezgra grada je zaštićena od strane svjetske organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu(UNESCO) i predstavlja najbolje očuvan romaničko - gotički grad u ovom dijelu Europe. 

Spomenutu jezgru Trogira, koja je omeđena zidinama, čine dvorac i kula kao i brojne građevine, vile i palače iz romaničkog, renesansnog, gotičkog i baroknog razdoblja. Međutim, definitivno najznačajnija građevina je trogirska Katedrala čiji je prepoznatljivi portala zapadnih vrata izradio Majstor Radovan.

trogir

Geografski položaj Trogira također mu daje jedan upečatljivi, povoljni "štih". Naime, grad se smjestio na obali Kaštelanskog zaljeva, između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom. 

Smješten je u neposrednoj blizini Splita čime mu je nadohvat ruke osigurano korištenje pogodnosti velikog grada kao što je školovanje, bolnička usluga, ponuda trgovačkih centara te bolje mogućnosti za zapošljavanje. 

S druge strane, život u manjoj sredini kao što je Trogir, ne podrazumijeva prometne gužve, upotrebu javnog prijevoza, a većina svih  svakodnevnih potreba je na nekoliko metara dalje.


Upravo zbog svih navedenih razloga, Trogir brojnim turistima ne nudi samo plaže, sunce i more, već i upoznavanje s izrazito vrijednom i bogatom kulturnom baštinom. Osim tog vida, turizam u Trogiru dobiva na značaju i kao važno odredište za nautički i avanturistički turizam. 

Naime, na području Trogira izgrađene su dvije marine s prihvatom do 500 brodica, s tim da ACI marina Trogir posjeduje i vlastitu flotu jdrilica od 7 - 15 metara za iznajmljivanje tokom cijele godine.

Divno je kad to malo godišnjeg odmora, koliko si već tko može priuštiti, možete usmjeriti i potrošiti na različite sadržaje i ispuniti svaki sat u danu. :)

  Prethodni članak Sljedeći članak