Krono doručak - keksići s feta sirom
Potrebni su vam sljedeći sastojci:
✿ 210 grama raženog brašna
✿ 40 grama pirovog brašna (ili ječmenog)
✿ 200 grama feta sira
✿ 150 gr maslaca
✿ prstohvat soli
✿ prstohvat češnjaka ili luka u prahu, po želji
✿ maslinovo ulje
✿ sjemenke za posipanje (bučine, bundeve, sezam, lan)
✿ malo kima
Uzmite veću posudu i sipajte oba brašna, zatim dodajte sol, češnjak i maslac. Maslac neka bude omekšan na sobnoj temperaturi, a ako ste u žurbi možete ga malo otopiti u mikrovalnoj. Potom dodajte feta sir, razmrvite ga rukama i rukama miješajte sve sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Formirajte loptu od tijesta i ostavite 15 minuta u frižideru. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Potom rukama vadite i oblikujte manje kuglice koje lagano pritisnete među dlanovima. Tijesto je slično prhkom pa je potrebno dobro umijesiti da se maslac i feta sir povežu s ostatkom smjese.
Možete i cijelu smjesu razvaljati na pek papir pa čašom formirati oblik i tako redati u pleh, no lakše je rukama. Kada ste ih sve položili na pek papir u plehu, premažite ih maslinovim uljem i posipajte sjemenkama po želji. Obično se stavljaju bučine sjemenke, malo sezama, mljevenog lana i kima. Pecite 15-ak minuta potom ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Ovako pripremljeni keksići mogu stajati oko 2 dana na sobnoj temperaturi i jako su ukusni, a nakon njihove pripreme cijela kuhinja će mirisati! :) Mogu se jesti samostalno ili uz neku salamu i primjerice ajvar, super su i za doručak i za večeru. Jednako ih vole i mali i veliki. Onda, kada ih pripremate?