Korčula - otok bezvremenskih ljepota

Crni otok modrog, bistrog mora i kamenih palača iz davnih, minulih vremena

Korkyra Melaina, kako su je Grci zvali, dalmatinski je otok koji očarava svojom bezvremenskom ljepotom. Tekovine nekih davnih, minulih vremena utkale su se u svaki pedalj te stare jadranske ljepotice.

Korčula spada u grupu srednjodalmatinskih otoka  i nalazi se u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Svojom dužinom od gotovo 50 kilometara i širinom oko 6-7 kilometara, šesti je po veličini otok u Jadranskom moru. Ima vrlo važno strateško značenje obzirom da dominira Pelješkim kanalom i od poluotoka Pelješca odijeljena je uskim kanalom, prvim takve vrste. Zbog te činjenice bila je na meti pomorskih sila obzirom da je posjedovanje kontrole nad otokom značilo potpuno gospodarenje cijelog kanala i njegove neosporne važnosti. 

korčula

Posebna osobina otoka Korčule je izmjenjivanje brdskih i ravnih dijelova te izrazito razvedene obale s mnoštvom malih otoka koja iznosi gotovo 200km, a skupa s 54km obale brojnih otičića koji joj pripadaju, dužina iznosi čak 236 km. 

Svojim klimatskim, geografskim i obilježjima biljnog i životinjskog svijeta, Korčula nimalo ne odudara od ostalih otoka mediteranskog podneblja. Uostalom, korčulanske i pelješačke padine poznate su po golemim, osunčanim nasadima vinove loze i vrlo cijenjenim vinima. Iako joj u nazivu stoji epitet "crna", Korčula se ponosi svojim bijelim vinima izrazito visoke kvalitete. 

Tako korčulanski Pošip zauzima središnje mjesto u autohtonoj enološkoj priči. Uz njega valja spomenuti Grk i Rukatac kao vrhunske predstavnike bijelih vina, dok je od crnih najrasprostranjeniji i najpoznatiji Plavac mali, kako kod nas, tako i u svijetu.

ponudadana, korčula

Otok se generalno ponosi svojom bogatom poviješću i njenom stavštinom, kulturnom baštinom i živim tradicijama. 

Svi znaju za Morešku - viteški ples s mačevima, ali možda malo manje za igranje igara kao što su "bate" ili njegovanje "kumpanije" i "moštre". Bratovštine u gradu Korčuli i diljem otoka svjedoče o vjerskoj tradiciji nastavljajući utabanim stazama svojih predaka.
 
Upoznajte ovaj otok koji će vas privući svojom magijom, vremenskim procjepom koji odiše duhom nekih davnih, zaboravljenih vremena i kojeg oplakuje lijepo, modro Jadransko more.

Svakako kušajte autohtone delicije u nekom od brojnih restorana, a nakon toga možete se zaputiti u neki od klubova uz obalu pozdravljajući dan dok sunčev i mjesečev sjaj izmjenjuju u stapanju s morem u sutonu :)

  Prethodni članak Sljedeći članak