27.04.2016.
I cvrči, cvrči ... ćevap :)
Što svaka kuća mora imati u dvorištu? Garažu? Cvijeće i vrt? Ne. Roštilj. :) Čim malo zatopli, čim se pojave prve zrake sunca - izvlačimo omiljeni, limeni "accessories" i krećemo s aktivnošću kojom volimo popratiti svaki iole bitan događaj. :)
Omiljen nam je cijeli taj koncept roštiljanja koji oko pukog pečenja mesa uvijek napravi društveni događaj koji uključuje obiteljsko druženje ili druženje s ekipom koje se često prolongira do dugo u noć. :)

Zanimljivosti i korisni savjeti za prvomajsko roštiljanje:
➽ Ukoliko niste znali, roštiljanje je posve različita metoda pripreme hrane od "grillanja". Roštilja se iznad indirektnog izvora topline, tj žara, kroz dulje vrijeme, a grilanje se obično odvija iznad direktnog izvora topline, tj. vatre, kroz kraće vrijeme
➽ Najbolje sirovine za roštiljanje su definitivno drvo i ugljen. Drvo će djelovati na način da se brine za ravnomjernu toplinu i zaista vrlo specifičan, sočan okus mesa, dok će ugljen pridonijeti dimljenom okusu
➽ Znalci kažu da je osnovno pravilo roštiljanja - vlažnost i "podmašćivanje" mesa. U ruci morate imati kist ili pak grančicu ružmarina namočenu u ulje. Ulje zaustavlja gubitak vlage, a to pojačava intenzitet protoka mesnih tekućina unutar mesa u čemu i leži tajna fino spravljenog komada mesa na roštilju
➽ Iako smo na dobrom putu, ipak je samo u SAD-u roštiljanje zaista sport. Tijekom godine i diljem države, organizira se više stotina događaja na kojima majstori roštilja odmjeravaju snage. Nagrade se nekad penju i preko 100.000 dolara. Ne čudi jer u SAD-u 4 od 5 kućanstva ima roštilj i koristi ga pet puta mjesečno
➽ Što se peče na roštilju ovisi od zemlje do zemlje. U Americi su to uglavnom steakovi, pljeskavice i burgeri te hrenovke/kobasice za hot dog, dok u alpskim državama vole wurst (kobasice), a kod nas je najčešći „motiv” roštilja dobri stari ćevap. :) Slijede ga kobasice, pljeskavice te piletina
➽ U SAD-u su zapravo najpopularniji plinski roštilji kojima kronično nedostaje ono što roštilj i čini posebnim, barem u usporedbi s roštiljem kakav mi poznajemo i volimo, a to je miris dima nastao izgaranjem ugljena. Amerikanci su taj „sitni” nedostatak riješili tako što su napravili marinadu/premaz s okusom roštiljskog dima
Obzirom da nam se bliži omiljeni dan za roštiljanje na otvorenom, odnosno praznik kojim slavimo rad - Prvi maj, vrijeme je da ozbiljno prionete planiranju i kupovini potrebnih namirnica kako biste bili na visini zadatka ;)