St Patrick's Day - značenje najveselijeg blagdana u povijesti

Gdje ga slaviš? :) Pripremili smo par prijedloga!

Ovaj zeleni, veseli blagdan obilježava se svake godine 17.ožujka na obljetnicu smrti Svetog Patrika, zaštitnika Irske i njegovih žitelja. Ne obilježavaju ga samo Irci, već ga zdušno slavi cijeli svijet, a s njim i Hrvatska. 

Na taj dan sve se vrti oko Irske i Iraca. Promiču se irska kultura, glazba, gastronomija, obavezno se ispija irska piva (npr. čuveni Guinness), liker i whiskey (Baileys, Jameson) i svi se oblače u tradicionalne zelene i narančaste boje. Zelena boja kao simbol Irske poistovjećuje se s djetelinom, a onaj tko nema na sebi taj simbol ili nešto zeleno, može biti uštipnut. :) Tako naime nalaže tradicija, a tradicija se mora ispoštovati. :) 

Ne zelene se samo ljudi, već cijela okolina, ulice, zgrade, auti pa i rijeke. Takav slučaj najviše dolazi do izražaja u Americi gdje živi više od 34 milijuna ljudi irskog podrijetla. Primjerice, povodom proslave Svetog Patrika sve rijeke u Chicagu boje se u zeleno, a najveća parada na svijetu održava se u New Yorku. 

ponudadana, st patricks day

Jedan od simbola Irske je i vilenjak. Prema legendi on je bio postolar koji je novac od izrađenih cipela stavljao u lonac i potom ga sakrio na kraju duge. Kad biste ga ulovili, morao bi vam ispuniti tri želje. Tako na Dan Svetog Patrika, Irci skrivaju novac za djecu, koja ga onda traže i nadaju se da će osim toga pronaći i vilenjaka.

A kako ga obilježavamo u Hrvatskoj? Uglavnom se sve vrti oko Guinnessa, pjesme i plesa. :)
Od 2006. godine se na Zrinjevcu održava St Patrick's Day Festival u organizaciji Irish Maidena i Irsko - Hrvatskog kulturnog društva, a 2010. se seli na Bundek gdje se nastavlja s tradicijom dolaska bendova, plesnih skupina i izvođača iz Irske, Velike Britanije, Slovenije i naravno Hrvatske koji vole i njeguju irski glazbeni izričaj. 

Pubovi i kafići također zdušno poprate običaje i tradiciju ovog blagdana i pobrinu se za svoje goste kako ne bi ostali uskraćeni za fine irske delicije u vidu pive i ostalih derivata, naravno i pripadajućih ritmova što sve skupa uglavnom rezultira jednim "veselim" izlaskom nakon kojeg je poželjno uzeti slobodan dan :)

Ukoliko želite osjetiti malo tog duha danas u Zagrebu, stiže par prijedloga!

1. mOOvanje po Ilici
Supercaffe, Peper, 17.3., 20kn
Za 20kn ulazite u klubove Supercaffe (radno vrijeme 22h  – 04h) i Peper (radno vrijeme 22h - 06h), sva pića su po akcijskim cijenama, a za svaka dva naručena pića dobivate FREE rakiju u sljedećem klubu. Broj free rakija je ograničen na 300 komada! Nešto kao princip - tko je jamio, jamio je! :)

2. St. Patrick's Day: Belfast Food
Pivana, 17.3.2016. 20h
Najpoznatiji "hrvatski irci" jednostavno su nezabilazni za proslavu ovog dana kod nas! Tijekom njihovih nastupa nemoguće je sjediti ili stajati na jednom mjestu obzirom da sve pršti od energije i dobre vibre. Svoju glazbu temelje na izvornom irskom zvuku izvodeći svoja autorska djela koja spajaju njihova iskustva u irskoj glazbi s  glazbenim stremljenjima koja zadiru u druge sfere. Naravno na koncertima uvijek sviraju i neke irske originalne skladbe što sve skupi čini jamstvo za izuzetan provod i odličnu atmosferu na njihovim koncertima. 

ponudadana, st patricks day

3. St. Patrick's Day: Nukleus
Rockers Club, 17.3.2016. 21h
St. Patrick's i groovanje uz Nukleus bend! Kad vam je ovako najavljen evet, onda odete, što vam preostaje? :) 
Radi se o dvojcu impresivnog rezimea - Damiru Šomenu, jedan od naših najpoznatijih bubnjara koji je surađivao s Dinom Dvornikom, Gibbonijem, Parnim valjkom, Goranom Baretom i Majkama, Hubert Tubbsom i mnogim drugima, a s njim u društvu je vokal na gitari Danka Krznarića koji je svirao s Majkama, Telefon Blues Bandom i Pozitivom. Njihov repertoar i opus prilagođen je svima, znači za one koji prefeeriraju dobri stari rock tu su Doorsi, U2, Zeppelini, Stonsi, Hendrix i James Brown dok za ljubitelje modernijeg zvuka donose hitove One Republic, Kings of Leon ili Ed Sheerana.

4. Svirka: The Shamrock Trio
Sax, 17.3., 21:00 (Upad 10kn)
Već uhodana ekipa «iraca» iz poznatog riječkog benda «The Shamrock», osnovanog 2007. godine, nakon nekoliko studijskih uradaka i mnoštva odrađenih nastupa diljem hrvatske, kako u klubovima tako i dvoranama, svoju ljubav prema irskoj glazbi okrunila je ljeta 2014. osnivanjem tročlanog sastava tradicionalne i folklorne irske glazbe, «The Shamrock Trio».  Istinska atmosfera irskih Pubova uz krigle Piva i vječne hitove kao što su «Rocky road to Dublin», «Irish Rover», «Dirty old town» i «Whiskey in the jar» bila je upravo nit vodilja pri osnivanju ovakvoga benda.
WHISKY (Ballantines 0.03) - 9kn
PIVO (Pan 0.5l) - 9kn
RAKIJE (medica, višnja, orah, travarica 0.03l) - 9kn

5. Saint Patrick's Day: The Blarney Stones
Jiggy Bar, 17.3.
Mlad i svjež irish/punk bend koji će vas natjerati da popijete pivu i zaplešete u ritmovima glazbe sa Smaragdnog Otoka!

Dakle, danas vam ne preostaje ništa drugo, nego radni dan finalizirati s okusom finog Guinessa ili Baileysa na nepcima uz milozvuke vesele irske glazbe! Još nas i sunce grije danas! Može li bolje? :)

  Prethodni članak Sljedeći članak