Brač, jedno od omiljenih turističkih odredišta na Jadranu

Otok impozantne veličine koju prati mnoštvo sadržaja

Brač spada u skupinu srednjodalmatinskih otoka i svojom površinom od 395km2 treći je po veličini među njima. Od kopna je odvojen bračkim kanalom od najmanje 6 i najviše 13 km udaljenosti, a omeđuju ga Hvar i Šolta s morske strane dok ga s kopna gledaju najveći dalmatinski grad Split, Trogir i malo južnije Baška Voda i Makarska. 

Položaj otoka uvjetovao je postojanje čiste mediteranske klime, što podrazumijeva topla i sušna ljeta s nekih 2700 sunčanih sati te kratke i relativno blage zime i time ga između ostalog, čine jednim od omiljenih turističkih odredišta. 

Kao i na ostalim jadranskim otocima, na Braču se baš osjeća taj "pomalo", usporeni sanjarski đir, pomiješan s dinamikom ljetnog života pa zaista imate što vidjeti, družiti se, izlaziti ili posvetiti nekom od brojnih vidova rekreacije. 

Otok je zaista velik i širok pa je primjerice flora i fauna, osobito u unutrašnjosti izrazito bogata. Baš zbog te veličine na njemu u savršenoj simbiozi žive ribarski, težački, pastirski, turistički i suvremeni Brač.

brač

Blagodati njegove klime i geografskog položaja, posebno iskorištavaju svi ljubitelji surfanja i paraglidinga. Najpoznatije i omiljeno mjesto surfera je svakako plaža Zlatni rat u Bolu koja ujedno krasi gotovo svaku razglednicu Brača čiju ljepotu  turisti i posjetitelji šalju u svijet. 

Ako niste spretni s daskom za surfanje, okupajte se na nekoj od predivnih plaža i odmorite u hladu borovih šumica. Za malo više adrenalina uvijek se možete okušati u paraglidingu s Vidove gore, ujedno najvišeg vrha svih otoka u Jadranu ili u lovu na sjevernim predjelima.

Uključite se u neku od organiziranih turističkih tura za istraživanje ili jednostavno iznajmite bicikl za izlete do spilja pa đir iz Splitske do antičkih kamenoloma pod Škripom uživajući u pogledu na maslenike. 

Ipak, otok je zbog njegove veličine najbolje istražiti automobilom ili motorom kako bi se obišla brojna interesantna mjesta. 

Tako primjerice valja obići Sutivan, obalni grad na sjeveroistočnoj strani otoka, zatim Supetar sa sakralna zbirka župe Sv. Petra koja sadrži ranokršćanske mozaike, relikvije te predmete iz razdoblja mletačke renesanse. 

brač

Pokraj Supetra, u selu Mirca, posjetite Muzej maslina i maslinova ulja i doznajte kako se stoljećima na Braču proizvodilo maslinovo ulje. Na samom jugu nalazi se Sumartin s franjevačkim samostanom i crkvom Sv. Martina, a u Pučišćima središtu industrije i proizvodnje bračkog kamena, nalazi se i kamenoklesarska škola koju možete posjetiti. 

Brač je poznat po svom kamenu koji se još od antičkih vremena vadio u bračkim kamenolomima, a kojim su se gradile mnoge poznate građevine i kod nas i u svijetu. Svakako najpoznatija među njima je impresivna Dioklecijanova palača u Splitu.

Kad se zasitite i umorite od sve te šetnje, hodanja i istraživanja, jednostavno se morate opustiti u nekoj od lokalnih konoba ili smiraju koji pružaju pastirske naseobine u unutrašnjosti otoka - uz poznati brački sir, janjetinu ili ribu, uz rakiju i bolski plavac.

  Prethodni članak Sljedeći članak