Kosa

Par činjenica o tom praktično - estetskom dijelu nas :)

Pokriva glavu, štiti nas, ali i čini ljepšima, ako je pravilno i redovno tretiramo kako ona to i zahtijeva. Ujedno je zato i nazivaju "produženim egom", što se možda čak i više može primijeniti na onaj muški, pogotovo ako u ranijoj dobi dožive gubitak kose. Ne želite jednog takvog pored sebe. :)

Šalu na stranu, toliko je mitova, istina i činjenica ispričano i napisano o kosi da više ne znamo čemu vjerovati. Naravno, najbolje je kroz iskustvo, godine i sustavom pogreška/učenje, saznati što je individualno za vas najbolje, a što trebate izbjegavati premda se najveći stručnjaci i stilisti zaklinju u suprotno.

ponudadana, šminaknje

Tako recimo brojna istraživanja kažu da plavuše imaju najviše vlasi na glavi, a crvenokose najmanje. Kažu isto tako da kosa raste brže u proljeće i ljeto, kao i danju, a ne preko noći.
Za razliku od dlaka na tijelu, ova na glavi raste malo brže, točnije 0.4mm na dan, a pretpostavljaju da je to zato jer se na taj način mozak štiti od pregrijavanja. Možda isto niste znali da je kosa građena od keratina - mrtvih stanica površinke kože i to je razlog zašto nas ne boli kad je šišamo :) 

Prosječna starost vlasi kose je inače 6-7 godina, ali se starenjem skraćuje. Jeste li znali da se kosa kad je mokra protegne pa izgleda dulje? Jeste, naravno, ali vjerojatno niste znali da to učini za čak 27 %. 

kosa

Za kraj jedan super kul podatak. Sigurno ni ne znate koliko puta ste do sada čuli onu dobru staru: "plavuše su manje inteligentne." E, kaže istraživanje (još jedno u nizu) da su jedna trećina svih visokointeligentnih članica Mense plavuše. 

Ne samo to, nego idu korak dalje pa je navodno jedna anketa obznanila da blagajnice u Engleskoj koje imaju plavu boju kose, ujedno ostvaruju čak 20% bolju prodaju od svojih kolegica drugih boja kose. 

  Prethodni članak Sljedeći članak