Fažana

Smiraj i ugoda malog grada mediteranskog duha

Mali istarski, ribarski grad preko puta NP Brijuni. Naziv Fažana veže se uz stare naznake Phasiana i Vasianum, uz stari Rim, a od posebne važnosti bila je proizvodnja amfora na ovome području.

Fažana ima dugu tradiciju ribarskog mjesta. Srdela iz Fažane ima poseban okus i miris na cijelom Jadranu, tako se bar diče njeni žitelji. Oduvijek je dio trpeze svih lokalaca - doručak, ručak, večera - ne igra neku razliku. Spremljena po vlastitom guštu, predstavlja najbolji razlog za čašu istarske Malvazije ili pak Terana. 

Ova riba ima čak i svoju Akademiju u Fažani – Malu ribarsku akademiju Sardela. Posebna zanimljivost u programu Akademije je ona svibanjska - "fažanska  škola soljenja srdela" unutar koje ćete saznati sve tajne umijeća fažanskih ribara.

ponuda dana , fažana

Zaokret ka turizmu događa se proglašenjem Brijuna Nacionalnim parkom, 1983. godine, a osobito nakon što je 2001. godine Fažana postala općinom. Samim time, započinje se s radovima i uređenju samog mjesta, a sve u korist bogatije i raznolikije turističke ponude i promocije Fažane. Polazi se od ideje prikaza i zadržavanja identiteta Fažane kao ribarske luke, ugostiteljstva, mirnog turističkog mjesta s ugodnom mediteranskom klimom i lungo mare šetalištima. 

Od Fažane do Valbandona i natrag - gotovo meditativna šetnja uz rivu koja će vas potpuno regenerirati uz priču morskih valova i fažanske bonace na moru. Prošećite gradskim labirintom uskih uličica i trgova praćeni pogledom ribara s molova koji pletu svoje mreže i uređuju barke. Osjetite miris pečene ribe i rižota s plodovima mora autohtone recepture iz obližnjih konoba.

ponudadana, fažana

Okrenite se ka zapadu i uživajte u pogledu na brijunski arhipelag. Nacionalni park Brijuni oaza je veličanstvenog sklada čovjeka, biljnog i životinjskog svijeta. Diči se s gotovo 700 vrsta raslinja, oko 250 vrsta ptica, a blaga mediteranska klima čini ovo mjesto malim komadićem raja na zemlji. :) Kad krenete brodom od Fažane, prvo obličje koje ćete ugledati je Veliki Brijun, najveći od ukupno 14 otoka. 

Provezite se vlakićem kroz safari-park, uz bizantski kastrum, rimsku rezidencijalnu vilu u zaljevu Verige i upoznajte druge ljepote i znamenitosti. Uz samu lučicu i hotele smješteni su i crkvica svetog Germana iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi izložba istarskih fresaka i kopija glagoljičkih spomenika. U blizini je prirodoslovna zbirka, arheološki muzej i izložba «Tito na Brijunima».

Ljeto je pred vratima, pametno planirajte! :)

  Prethodni članak Sljedeći članak