Primošten

Mali dalmatinski gradić stvoren za odmor i uživanje

Primošten je mali grad smješten na malom otočiću koji je nasipom spojen s kopnom.  Nalazi se 20 - ak kilometara južno od Šibenika, a bistrinom i plavetnilom mora te zaista interesantnom arhitekturom svake godine privlači sve veći broj turista. 

Logično, turizam je najbitnija gospodarska grana u Primošenu i okolici. Međutim, nadaleko su poznati i primoštenski maslinici i njihova ulja vrhunske kvalitete kao i vinogradi u kojima se uzgaja vrlo cijenjena, autohtona sorta grožđa od koje se proizvodi poznato crno vino Babić. Baš ti vinogradi imaju službeni status svjetskog spomenika ljudskom radu i njihova se slika nalazi u predvorju zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku. 

ponudadana, primošten

Za vrijeme ljetne sezone, možete uživati u brojnim događanjima i manifestacijama posebno atraktivnima za brojne turiste. Jedna od njih su i "ribarske večeri". Na svakom koraku dimi se sa gradela na kojima se peku ribice i pripremaju ostale autohtone delikatese tako da je zabava uz pjesmu i vino zagarantirana. Za one koji traže nešto drugačiji provod, u vidu cjelonoćnog partijanja, isti mogu naći u najvećoj dalmatinskoj diskoteci Aurora koja se nalazi odmah na ulazu u Primošten. Ovdje ljeti nastupaju razni poznati izvođači što iz Hrvatske, što šarolika ekipa iz inozemstva. 

U svakodnevne aktivnosti, osim kupanja i sunčanja te noćnih provoda, svakako uključite i šetnju središtem mjesta kao i obvezno ispijanje kave na terasi jednog od brojnih kafića na rivi. Uz njih ćete ukoliko ogladnite naći i par konoba koje nude autohtone, lokalne specijalitete po povoljnim cijenama. Prošećite i istražite predivan stari grad na poluotoku, pronađite baš svoju uvalicu i uživajte u biserno plavom, čistom moru.

ponudadana, primošten

Primošten je poznat i po svojoj marini Kremik u kojoj se sidri veliki broj jedrilica i brodica. 
Marina Kremik smještena je u pitoresknoj uvali okruženoj stoljetnim vinogradima gdje uspijeva čuveno vino Babić". 

Duboko uvučena u kopno, predstavlja jednu od najzaštićenijih marina na Jadranu uopće. Od nje je idealno krenuti na svoju jedriličarsku rutu obzirom da vam je sve na savršenoj putanji. Naime, Nacionalni park Kornati udaljen je 30 Nm, a splitska zračna luka samo 30 km. 
Ukoliko se želite odmoriti od svakodnevne (radne) monotonije ili opustiti i napuniti baterije, ovaj mirni dalmatinski grad je svakako odličan izbor. 

  Prethodni članak Sljedeći članak