Motovun - grad kao srednjovjekovna utvrda

Malo mjesto bogate povijesne ostavštine i prekrasnih slikovitih krajolika

Motovun je gradić u središnjoj Istri i predstavlja najbolje očuvanu srednjovjekovnu istarsku utvrdu sagrađenu na vrhu strmog brežuljka. 

U prapovijesnim vremenima, ilirska i keltska plemena gradila su svoje utvrde na mjestu današnjeg Motovuna pa od tud i ime - nastalo od riječi Montona - "grad u gori".

Motovun je podignut na brdu 227 metara višem od morske razine u središnjem dijelu doline rijeke Mirne. Ona ovim krajolikom teče na oko 10 metara nadmorske visine.  

U Motovunu se itekako očuvao taj povijesni duh i građevine koje podsjećaju na neka davna i minula vremena, iako se s godinama njihov izgled prilagođavao suvremenim tekovinama.  

ponudadana, motovun

Sa svojim slikovitim krajolicima i panoramama, Motovun je stasao u glavno uporište identiteta Općine. Geografski položaj Motovuna i neprekidni ratovi kojih je bio dio, zahtijevali su izgradnju obrambenih elemenata te doveli do formiranja tri glavna dijela ovog gradića, međusobno odvojena dijelovima utvrde. 

To je Centar, odnosno stari dio grada na platou na samom vrhu brda, Podgrađe, smješteno upravo ispod visokih zidina na južnoj padini i Predgrađe sagrađeno na istočnom dijelu brda.

Unutrašnjost Istre jednako je lijepa kao i njen obalni pojas, ako ne i ljepša i raznolikija. Ono što motovunski kraj čini posebnim su biološke raznolikosti i mikroklimatska obilježja.

Prirodni procesi koji su se odvijali kroz dugi niz godina omogućila su staništa mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Motovunski brijeg visok je 277m i s njegova se vrha otvaraju iznimni vidici dajući vam uvid u ljepote istarskog prirodnog krajolika.

ponudadana, motovun

Idiličan pogled se prostire kroz vinograde, dolinu rijeke Mirne, šumu Sv. Marka koja je daleko poznata kao najveće zaokruženo stanište bijelog tartufa. 

Pogled seže od najviše Istarske planine Učke pa sve do mora pokraj Novigrada. Motovun je opasan zidinama čija starost seže u 11. i 12. stoljeće kada su izgrađeni visoki i čvrsti bedemi s kulama. 

Dodatni motiv za posjet drevnom gradu je nekoliko manifestacija, festivala, koncerata te kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Jedan u nizu nezaboravnih događaja je Motovun Film Festival, definitivno jedan od najoriginalnijih filmskih festivala u ovom dijelu Europe. Ove godine Festival će se održati od 26.7. - 30.7.2016. pa svakako probajte biti dijelom te originalne kulise i ekipe iz cijelog svijeta.

Bogatstvo boja i neprikosnovena prirodna ljepota kroz cijelu godinu ostavit će vas bez riječi, a definitivno vam neće manjkati aktivnosti za vrijeme boravka u Motovunskom kraju. Počnite planirati svoj savršeni istarski odmor! :)

  Prethodni članak Sljedeći članak