Novi Vinodolski

Srce hrvatskog primorja

Iz stare frankopanske utvrde zvane Novigrad, razvio se i proširio uz morsku obalu te je danas središte Rivijere Novi Vinodolski koja se proteže na nekih 25 kilometara i obuhvaća prigradska naselja Povile, Klenovicu, Smokvicu i Sibinj.

Novi Vinodolski smješten je na jugoistočnom dijelu Primorsko - goranske županije ispod blago spuštenih obronaka šumovite Kapele, pokraj plodne Vinodolske doline, uz razvedenu obalu Podvelebitskog kanala.
Novi Vinodolski ima dugačku tradiciju turističke djelatnosti. Krajem 19. st., odmah nakon Opatije, postaje vodeće turističko mjesto na Kvarneru što može zahvaliti zimzelenoj vegetaciji i blagoj mediteranskoj klimi, čistom moru i zraku. 

ponudadana, vinodolski

S obzirom na dobru prometnu povezanost, Rivijera Novi Vinodolski dostupna je iz Europe i iz Sredozemlja jadranskom magistralom preko željezničke postaje Rijeka ili zračne luke Krk - Rijeka, a pogotovo plovnim putevima.

Svakako treba istaknuti opremljenost i izgled vinodolske luke. Naime, akvatorij luke opremljen je vezovima za plovila, benzinskom crpkom, dizalicom i pokosom za spuštanje i dizanje plovila te parkiralištem za automobile, prikolice i plovila namijenjen je nautičkim turistima, za koje je organizirana i služba pomoći i spašavanja na moru.

novi vinodolski ponuda dana

Ovo povijesno političko i kulturno središte nekadašnje Vinodolske knežije između ostalog je kolijevka niza književnika iz porodice Mažuranić.  Ovdje se nalazi i najstariji hrvatski zakonski spomenik "Vinodolski zakon" iz 1288. godine  pisan kurzivnom glagoljicom.

U Novom Vinodolskom možete  uživati u mirnom odmoru, ispunjenom sunčanim danima, kupanju, šetnja uz miris borovih šuma i osobito u ribarenju ako vam je to gušt. Naime,  ako želite uživati u ribolovu i ribljim specijalitetima, preporučujemo posjet Klenovici, jednom od najpoznatijih ribarskih mjesta na Jadranu. 

Osim Klenovice, tu su i spomenute Smokvica i Sibinj , mala turistička mjesta koja upotpunjavaju bogatu turističku ponudu Rivijere Novi Vinodolski.

Uživajte u ovom mirnom, sunčanom kutku Kvarnera! :)

  Prethodni članak Sljedeći članak