Novalja

Turistička žila kucavica otoka Paga

Grad Novalja smjestio se u zaljevu sjevernozapadnog dijela otoka Paga i obuhvaća čak 10 naselja: Caska, Gajac, Kustići, Lun, Metajna, Novalja, Potočnica, Stara Novalja, Vidalići i Zubovići.

Idealan zemljopisni položaj na važnim kopnenim i pomorskim putevima od sjevernog prema južnom Jadranu omogućuje joj odličnu prometnu povezanost.

Već pri samom spuštanju s magistrale prema trajektnom pristaništu Prizna, osupnut će vas pogled na kontrast mora boje tirkiza i bijeli kamen krša otoka Paga preko puta, točnije pristaništa Žigljen i istočne obale koja je sama po sebi ogoljena, strma i puna grebena. 

ponudadana, novajla

Nakon 15 -20 minuta trajektom stižete do otoka. Slijedi zavojita vožnja od isto toliko minuta do Novalje, turističkog središta otoka Paga. Novalja je okružena naseljima koja su posebno atraktivna zbog izgleda i broja bijelih šljunčanih i pješčanih uvala i plaža. 

Tako prije samog dolaska u Novalju možete skrenuti prema Metajni. Plaža Ručica u Metajni je zaista divljenja vrijedna. Udaljena je jedan kilometar od Metajne i do nje se može doći čamcem ili automobilom pa dalje pješke.

Plaža je kombinacija bijelog šljunka i pijeska i do nje se dolazi pješice slikovitim predjelom zvanim Kanjon koji pomalo liči na kozju stazicu, ali u tome i jest čar. :)

ponudadana, novalsja

Grad Novalja je sa svojim sastavnicama Metajna, Zubovići, Kustići, Vidalići, Caska, Gajac, Stara Novalja, Potočnica, Jakišnica i Lun jedinica lokalne samouprave, koja prema postojećoj teritorijalnoj podjeli predstavlja dio IX Ličko-senjske županije. 

Turistički je centar i središnja luka otoka Paga u koju svakodnevno pristaju brojni trajekti, brodice ili jedrilice. Prirodne ljepote, predivne uvale i plaže, ugodna mediteranska klima, impresivna kulturno - povijesna baština, zabavna i sportsko - rekreativna ponuda, autohtona kuhinja te izvrsna prometna povezanost s kopnom, osobito tijekom sezone, Novalju čine izuzetno poželjnom i traženom destinacijom za odmor. 

Zrće je jedna od najljepših novaljskih, ali i hrvatskih plaža. Šljunčana plaža smještena je na sjeveroistočnom dijelu otoka i udaljena je od Novalje 2 km. Plaža, odnosno cijela uvala je okružena borovom šumom i velikim parkiralištem. 

Posebno je atraktivan prilaz plaži bilo danju ili noću, obzirom da se na nju spuštate s glavne ceste pod prilično visokim kutem. Sama plaža nudi zaista pregršt sadržaja. Rekreirati se možete odbojkom na pijesku, vožnjom skutera na vodi, sky liftom, unajmiti plovila ili jednostavno uživati na ležaljkama pod suncobranima. 

Na Zrću zabava traje 24 sata. Od popodnevnih, izrazito popularnih afterbeach partija do noćnih partija na kojima nerijetko u sklopu svjetski poznatih festivala gostuju redom najbitnije face iz svijeta elektronske glazbe. 

Nikako nemojte propustiti rezervirati jedno ljeto samo za Novalju i njena okolna naselja koja nude zaista pregršt sadržaja. Vrlo je vjerojatno ako jednom odete da ćete se nastaviti vraćati. Znamo iz iskustva. ;)

  Prethodni članak Sljedeći članak