Makarska

Ljepotica podno Biokova :)

Makarska rivijera jedno je od najljepših mjesta općenito na Jadranu, a grad Makarska samim time jedno od najljepših i najpopularnijih turističkih odredišta. Gradska plaža je duga skoro dva kilometra i ljeti krcata do zadnjeg mjesta. 
Kao i za većinu priobalnih gradova, tako se i za Makarsku veže legenda o postanku njenog imena. Naime, smatra se da je Makarska dobila ime prema obližnjem selu Makru. Postoje nagađanja da ime Makar dolazi od feničkog naziva za grimiz odnosno purpur (mucar). 

makarska opnudadana

Makarska je dugi niz godina središte Makarskog primorja - upravno, gospodarsko, kulturno, prosvjetno, a osobito turističko. Ima nešto više od 15 tisuća stanovnika jer joj pripadaju i naselja podno Biokova - Veliko Brdo, Puharići, Kotišina i spomenuti Makar od kojega je i nastalo ime Makarska. 

Svako ljeto na njezinim ulicama održava se i ljetni karneval koji je posebna vrsta atrakcije, osobito za strane turiste. Osim lijepih plaža, borove šume i gastronomske ponude, Makarska je poznata i kao omiljena destinacija za ljetno tulumarenje, koncerte i izlaske i to je čini jednim od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja.

Za ljetnih večeri usred sezone, makarska luka puna je jahti i turističkih izletničkih brodova, a Kačićev trg u središtu grada pun je života i velikog broja turista koji uživaju u zabavnim, ali i kulturnim manifestacijama.

ponudadana, makarska

Odlična je okolnost što možete, ukoliko se malo zasitite sunčanja, kupanja i partijanja, istraživati makarsku okolicu pri čemu prvenstveno ne smijete propustiti penjanje po Biokovu. Danas je Biokovo prirodni park i poznato izletište s označenim planinarskim stazama te bogatim biljnim i životinjskim svijetom.

Kako biste se popeli na dovoljnu visinu da iskusite pogled na makarsku rivijeru s otocima, a s druge pogled na Zagoru i Hercegovinu, morate se popeti (pješke ili autom) do samog vrha Sv. Jure. Doduše, za neponovljivi pogled na grad i okolne otoke bit će dovoljan uspon od pola sata vožnje uređenom cestom kroz prirodni park.

U svakom slučaju, Makarska nikada ne razočara. Svaki trenutak ispunite lijepim trenucima koji će se pretočiti u nezaboravne uspomene. Jeste li je već posjetili?

  Prethodni članak Sljedeći članak