Otok Pag

Kontrast bijelog kamena i tirkizno plavog mora

Otok Pag je peti najveći otok u Jadranskom moru, ali je duljinom obale od čak 302 km najrazvedeniji. Poznat je po ogoljenom krajoliku i slaboj vegetaciji pa ga neki uspoređuju s Mjesečevom površinom.

Upravo taj kontrast kamena i krša u istom prizoru s plavetnilom mora stvara posebnu čaroliju doživljaja. Zbog činjenice da je otok položen ispod Velebita s kojeg cijele godine puše jaka bura, Pag je pokriven solju koju bura donese iz Velebitskog kanala.

Jedinstven je i po tome što je podijeljen između dvije županije. Sjeverni dio otoka, tj. grad Novalja nalazi se u Ličko-senjskoj, a južni - grad Pag, Općina Kolan i Općina Povljana u Zadarskoj županiji. Na središnjem dijelu otoka Paga točno iznad ogromnih bazena soli, nalazi se akropola s crkvom Sv. Marije, kao dio nekadašnjeg, antičkog Paga.

ponudadana, pag

Zbog svoje razvedenosti, odlikuje se brojnim uvalama i plažama satkanim od bijelog sitnog šljunka i pijeska, koje zadovoljavaju i najzahtjevnije kupače, od onih željnih javnih plaža s kompletnim popratnim sadržajem do onih koji žele skrivene kutke i užitak osame. 

Pag nije samo obilje sunca, tirkiznog mora i kilometara pješčanih plaža, nego i savršen izvor za mnoštvo načina za popunjavanje slobodnog vremena. Tako je recimo Paška uvala savršena za mnoge vodene, adrenalinske sportove poput windsurfinga zbog nepresušnih kapaciteta vjetra koji je savršen jer zbog uvale ne stvara velike valove, a pruža nezaboravno iskustvo.  

ponudadana, pag

Ljubitelji ronjenja također će doći na svoje - otkrit će netaknutu prirodu paškog podmorja, potopljene brodice, hridi, raznoliki biljni i životinjski svijet. Za one koji bi se radije držali kopna tu su biciklističke staze uz vinograde, maslinike i paški kamenjar te uspinjanja na brdovitiji dio otoka (najviši vrh Paga Sv. Vid) koji će vam otkriti predivnu panoramu otoka. 

Na Pagu je odlična okolnost što možete ljetovati s obitelji, u uređenim kampovima kao što je onaj u Šimunima, a s druge strane možete se uputiti na provod života što svake godine rijeke mladih iz svih dijelova Europe i traže na Pagu, točnije na plaži tj. uvali Zrće. 

Na plaži se nalazi nekoliko objekata koji tijekom dana rade kao kafići ili barovi, s tim da je atmosfera jednako uzavrela kao noću obzirom da su "afterbeach" partiji prilično divljeg karaktera - kombinacija sunca i uzavrelih glava, koktela i opijajućih, plesnih ritmova koje za tisuće mladih miksaju najrenomiraniji svjetski dj - i. Naravno, atmosfera evoluira do večernjih sati kada doseže svoj vrhunac.

Pag je otok koji svakako vrijedi posjetiti. Zbog njegove tako transparentne, očaravajuće surove ljepote, duge tradicije paške čipke, sira, janjetine i ostalih ljepota i fenomena. Dođite i provjerite! :)

  Prethodni članak Sljedeći članak