Otok Krk

Posjetite jedno od najsunčanijih mjesta pod europskim nebom

Iako se donedavno mislilo da je Krk veći od Cresa, ispostavilo se da dva susjeda imaju potpuno identičnu površinu od 405,78 km². Spada u Kvarnerske otoke i smješten je između Istre na zapadu, Vinodolskog kanala s istočne i Riječkog zaljeva sa sjeverozapadne strane. 

Pročitajte neke od zanimljivosti o otoku Krku koje možda niste znali :)

1. Jeste li znali da se uz otok Krk veže sudbinski broj sedam? U sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi je po redu Frankopan bio posljednji krčki knez, danas otok ima sedam glavnih središta. 
Sedam je varijanti čakavskog narječja hrvatskog jezika. Sedam je načina običaja, plesova i narodnih nošnji.

krk

2. Festival krčkog folklora, utemeljen u Omišlju 1935. god. najstarija je manifestacija takve vrste u Hrvatskoj. Znamenita pjesma "Va se vrime godišća" upravo je s otoka Krka. 

3. Na plažama otoka Krka vijori se 15 plavih zastava, a Marina Punat ponosna je dobitnica plave zastave uzastopce od 1998. godine.

4. Možda niste znali, ali kroz otok Krk prolazi 45 paralela.

5. Na zapadnoj strani uvale Klimno nalazi se ljekovito blato. Plaža, tj. prilaz u vodu je plitak i samim time jako pogodan za obitelji s malom djecom. Zanimljivo je što se plažom može hodati stotinjak metara, a more je još uvijek do koljena. Nudi mogućnost zabavnih programa kao što je picigin u moru ili odbojka na pijesku. Mnogi su zadovoljni učinkom ljekovitog blata na vlastitoj koži, osobito u liječenju kostobolje.

krk

Obzirom na svoju veličinu, razlikuje se po geografskim i prirodnim značajkama od ruba do ruba. Tako je recimo južna strana izrazito strma gdje se polukilometarski vrhovi strmoglavljuju okomito u more. Na tom krškom području možemo vidjeti i bjeloglave supove koji imaju rezervate na susjednom Cresu pa je i ovo područje proglašeno ornitološkim rezervatom. Ovaj dio iz očitih razloga nije naseljen.  

Otok Krk ubraja se i u najsunčanije otoke s 2.500 sunčanih sati u godini. Geografsko - klimatska raznolikost pridonijela je razvoju čak 1.400 različitih biljnih vrsta. Za razliku od jugozapadnog dijela, u središnjem i zapadnom djelu prevladavaju šume i uzgojene kulture voća i povrća, vinograda i maslinika. Posebnost krčkog krajolika su suhozidi i pastirski mrgari (kompleksne višeprostorne ovčare od suhozida) na krševitim zaravnima iznad bašćanske doline.

Kršćanstvo je vrlo rano stiglo na otok Krk pa je već u 5. st. n. e. osnovana biskupija s centrom u gradu Krku i prvim poznatim biskupom Andrijom, a na otoku Krku je 1.100 godine nastao, kako ga zovu na Krku - "krsni list Hrvata" - Bašćanska ploča. 

Otok ima više narječja, točnije čak četiri, a to je zato jer su se doseljavali u rodovima po kaštelima. Krajem 12. st. iz tih redova potekla je i najpoznatija obitelj, čuveni knezovi Krčki - Frankopani. Potječu iz Vrbnika, ali su posjede izgradili i na području Trsata, Bakra, Kraljevice, Crikvenice, Novog Vinodolskog, ali i Otočca i Brinja obzirom da su Frankopani na svom vrhuncu posjedovali glavninu teritorija današnje države.

Danas pak postoji sedam administrativnih jedinica na otoku: grad Krk i općine: Omišalj, Malinska, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj. 

Tradicijski način života otočana je logično vezan isključivo uz more - ribarstvo, pomorstvo, brodogradnja, stočarstvo, osobito ovčarstvo koje se uz neke novitete održalo do danas. 

Do Krka zaista nije neki problem otići, čak niti na izlet jer je zbog svog položaja i povezanosti pristupačan svima - i s kopna i s mora. Zaista bi bilo šteta ne "prokrstariti" Krkom, od lijepih Njivica i Omišlja na sjeveru, preko Malinske, Grada Krka i Punata sa zapadne strane ili Šila i Vrbnika s istočne obale do krajnjeg juga i možda najljepšeg mjesta na otoku i njegove dugačke šljunčane plaže - Baške.

  Prethodni članak Sljedeći članak