Martinje

Blagdan za ljubitelje dobre kapljice :)

Sveti Martin zaštitnik je istražitelja i ljubitelja vina diljem svijeta, a 11.11. svake godine održava se proslava njemu u čast. Tradicija nalaže čašćenje finom klopom i kvalitetnim vinom, a prije nego to učinite pročitajte par zanimljivosti o Martinju. :)

⇨ Martinje je blagdan za sve ljubitelje vina - slavi se običaj pretvaranja mošta u mlado vino ("krštenje mošta") 


⇨ Obilježava se 11. studenog jer je na taj dan pokopan Sveti Martin, zaštitnik vinara i vinograda. 

⇨ Osim što je zaštitnik vinara i vinograda, Sveti Martin je zaštitnik i vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske.

⇨ U Zagorju je Martinje veliki blagdan, u ceremoniji krštenja mošta prisustvuju domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, gospon sudac, kumovi moštu te biskup sa svojom svitom. 

⇨ Martinje označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u polju gotovi. 

⇨ Francuzi su poznati po lošim navikama, puno piju i puše, no ipak manje obolijevaju od bolesti krvožilnog sustava. To je zato što redovito piju vino. :)

martinje

⇨ U Gruziji proizvodnja vina datira 6000 godina u prošlost, u glinenim posudama koje su bile ukopane u zemlju radio se opojni napitak od divljeg grožđa.

⇨ Enologija je istraživanje vina i njegove izrade, a enofil je osoba koja je najviše posvećena procesu izrade vina.

Eto, svašta ste naučili, a sada podignite čašu i nazdravite Svetom Martinu, Zagorju, Francuzima i svima koji slave vino i blagdan vina!

  Prethodni članak Sljedeći članak