Medulin

Vrh istarskog poluotoka

Malo obalno mjesto koje se nalazi gotovo na samom vrhu istarskog poluotoka. Nekada isključivo ribarsko selo, danas je poznato turističko odredište u kojem se nalazi 1 km duga pješčana plaža Bijeca kakvu ćete teško naći u ostalim dijelovima Istre.

Već na nekoliko kilometara prije dolaska u samo mjesto, možete shvatiti da se radi o Medulinu jer su se iznad njega nadmoćno izdigla dva prepoznatljiva bijela zvonika crkve sv. Agneze. U šetnji kroz povijest Medulina morate obići i crkvu Majke Božje od Zdravlja u kojoj su dragocjene freske i glagoljski grafiti iz 15. st.

Osim sadržaja vezanih za kupanje, sunčanje i razgledavanje kulturno - povijesne baštine, u Medulinu vam neće nedostajati zabavnih sadržaja. Uz pregršt kulturnih zbivanja, izdvajamo programe Medulinskih koncertnih ljeta u sklopu kojih se klasične skladbe izvode u crkvama i na otvorenom. 

Medulinska "placa" mjesto je na kojem u toplim ljetnim večerima možete uživati u pučkim zabavama, ribarskim večerima i koncertima te posjetiti sajam rukotvorina ili jednostavno uživati u romantičnoj šetnji uz more. 

ponudadana, medulin

Vrlo bogata i raznolika sportska ponuda jedan je od glavnih aduta Medulina. Posjetiteljima na raspolaganju stoje nogometni tereni, teniski tereni, golf igralište i atletska staza, oprema za ronjenje, jedrenje ili windsurfing. Na Rivijeri se nalazi i jedna od najatraktivnijih biciklističkih staza u Istri, a za ljubitelje jahanja postoje i dvije konjušnice. 

Ukoliko žudite za malo adrenalina i avanture na moru, otisnite se na jedan od čak 11 otočića medulinskog arhipelaga. U blizini Medulina je ribarsko mjestašce Premantura i zaštićeno područje Rta Kamenjak, koje je ujedno i najjužnija točka Istre, mjesto gdje se stapate s prirodom i morem.

Medulin krase očaravajući vidici, bijele stjenovite plaže te gotovo 500 biljnih vrsta koje svjedoče o biološkoj raznolikosti i ekološkoj očuvanosti. To se ogleda i u vidu staništa čak nekoliko vrsta orhideja koje uspijevaju na ovom području.  

Obzirom da se u blizini nalazi i sportski aerodrom, imate mogućnost vidjeti medulinski arhipelag i rivijeru iz ptičje perspektive zahvaljujući panoramskim letovima koji su svakodnevni. Nikako ne propustite pogledati stare vjetrenjače uz more, arheološko nalazište Vižule s ostacima rimskih vila ili dinosaurove stope na otoku Fenoligi

Izbor je šarolik, Medulin prometno i cjenovno dostupan, na vama je samo da se odlučite i upustite u istraživanje i uživanje u ovom malom komadiću raja na samo m jugu istarskog poluotoka. 

  Prethodni članak Sljedeći članak