Vodice

Raskoš morskih ljepota i zabavnih sadržaja

Vodice su ime dobile po izvorima vode, što je prilično jasno iz naziva :) Dapače, razvile su se na tom mjestu upravo zahvaljujući bunarima pitke vode. Nalaze se sjeverno od Šibenika i južno od Murtera. 

Posljednjih nekoliko godina Vodice su vrlo popularne kao turističko odredište i poznate po svojoj živosti, raznolikosti turističke ponude i susretljivim domaćinima. Što zbog prirodnih ljepota - čistog mora, šljunčanih i pješčanih plaža te uređene marine, a što zbog iznimno bogatog noćnog života, popularnost im iz godine u godinu rapidno raste. 

Ovaj pitoreskni, mali kameni grad bio je nastanjen još u antičko doba i zvao se Arausa. Vodice su za vrijeme mletačko - turskih previranja bile opasane zidinama i kulama unutar kojih je i stanovništvo bježeći pred Turcima našlo zaklon. 

Unutar tih zidina bilo je nekoliko izvora pitke vode, a dva bunara sačuvana su do današnjih dana. Na trgu ispred župne crkve, nalazi se gornji bunar iz kojega se u prošlosti uzimala voda za piće. Danas on služi kao turistička atrakcija i možete ubaciti u njega novčić i zaželjeti želju. Odmah u blizini nalazi se i drugi, donji bunar. U njemu je bila nešto nekvalitetnija voda i uglavnom je služila za pranje rublja i kućanske potrebe.

Zanimljivosti o Vodicama:

1. Prva naselja razvila su se u zaleđu Vodica još u prapovijesno doba

2. Akvarij i muzej pomorske tradicije u Vodicama je prvi takve vrste u Šibensko - kninskoj županiji. Sadrži stare ribarske alate, brodske makete, ali i predmete pronađene na pomorskim arheološkim nalazištima, koji datiraju od 3. stoljeća prije Krista do Srednjeg vijeka. Osim 16 akvarija s florom i faunom Srednjeg Jadrana, tu se mogu vidjeti i makete brodova Gajeta Falkuša i Sv. Jeronim kao najstariji prikaz broda na Mediteranu. Muzej je moguće posjetiti od početka 6. do kraja 9. mjeseca (10h-22h)

vodice

3. Vodička polja obiluju vodom i plodnom zemljom, idealno su mjesto za stanovanje i ugodan život. Stanovnici su uzgajali masline i vinovu lozu, te višnje maraske. Danas u poljima još ima vidljivih ostataka stanova u kojima se obitavalo, sačuvani su bunari i lokve na kojima se napajala stoka.

4. Vodice su još u rimsko doba bile naseljene i mjesto se zvalo Araus ili Arausa Antonina. Danas sam grad i njegova okolica obiluju pitkom vodom te su po tome dobile ime - Vodice

5. Čorićev toranj sagradila je šibenska obitelj Fondra 1646.g. Stambeni i obrambeni objekti utvrđeni su visokim ogradnim zidom jer je toranj građen u vrlo nemirno doba. Kamen od kojega je građen doveden je s otoka Brača. Danas se u dvorištu tornja ljeti može uživati u kino predstavama, ali se u sam toranj ne može ući jer je u ruševnom stanju

6. Crkva Sv. Križa - gotička crkvica sagrađena početkom 15. stoljeća točnije 1402 godine. Poznata je po vrijednom detalju, staroj romaničko - gotičkoj škropionici na stupu koja je jedina takva u ovom djelu Dalmacije. Ljeti se u crkvi tijekom cijelog dana održavaju izložbe i to najčešće moderne umjetnosti

7. Poznate osobe koje dolaze iz Vodica:  Ivo Brešan (književnik i scenarist), Ante Ivas (šibenski biskup), Rade Ivas (političar), Denis Latin (TV urednik,voditelj i novinar), Lovre Vlahov Perikulov ( književnik i ekspert u kulinarstvu, napisao "Pučki ričnik našeg kraja", "Povijest šibenske biskupije" i autor prvog hrvatskog "Lexique culinarie"), Šime Strikoman (fotograf, poznat po milenijskim fotografijama, član HFS)

8. Povijesno - biciklistička utrka Prižba – Pozdrav proljeću, održava se krajem ožujka kroz zaleđe Vodica

9. CMC festival – Croatian Music Channel svake godine organizira festival s brojnim zvijezdama hrvatske glazbene scene. Održava se sredinom mjeseca lipnja

10. Vodička fešta – tradicionalna pučka fešta koja se održava 04.08. jedan je od najposjećenijih događaja u Dalmaciji. Teško je nadmašiti noćni život Vodica tijekom ljetnih mjeseci, ali Vodičkoj fešti to iz godine u godinu uspijeva. Za vrijeme fešte glazba se širi sa svih trgova i riva, a pjesma se čuje iz svakoga kafića dok ponoćni vatromet obasjava grad i žari noćnim nebom

Kad se sve zajedno zbroji, Vodice i okolica nude vam čak sedam kilometara spojenog kupališta. :) Od malih, divljih plažica i uvala koje nude nešto više osame, do glavne gradske plaže - Plave plaže. 

Ukoliko želite više sportsko - rekreacijskih sadržaja, a manje onih zabavnih s obližnjim klubovima i popularnim afterbeach partijima na njihovim terasama, prošećite do istočnog dijela grada. Tamo se ispred hotela Olympia nalazi kupalište Hangar s brojnim sportskim sadržajima, poput teniskih terena, igrališta za odbojku i mini golf terenima u blizini.

U svakom slučaju, Vodice su već prepoznate od strane brojnih turista koji im se svako ljeto rado vraćaju. Provjerite zašto! :)

  Prethodni članak Sljedeći članak