Najljepše hrvatske otočke plaže

Male oaze savršene morske idile

U brojevima to izgleda ovako: 718 otoka i otočića, 389 hridi i 78 grebena. Toliko naša mala, ali predivna zemlja broji većih ili manjih točkica razbacanih po plavetnilu Jadranskog mora.
Sakarun, Dugi otok 

Bjelina pijeska i čistoća mora na prvu osvajaju. Smještena je na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka i jedna je od najpoznatijih plaža Zadarske županije. Osim atraktivnog bijelog pjeska, nudi i hladovinu pod gustom borovom šumom. 

 ➽ Stiniva, Vis 
Plaža svjetskog glasa. Ograđuju je dvije visoke kamene litice koje su međusobno udaljene jedva četiri metra. Između njih se nazire šljunčana plaža, ali tek kada se uplovi, ona se ukaže kao oblucima popločano gledalište rimskog amfiteatra 

ponudadana, plaža, visd

Proizd, Otočić uz Vela Luku, Korčula 
Možda ne toliko poznat, ali Otočić Proizd bio je Plaža godine 2007. prema izboru Hrvatske turističke zajednice, a britanski Daily Telegraf uvrstio ga je među pet najljepših plaža na Jadranu. Obala mu je stjenovita i šljunčana, ali ono što će svakoga ostaviti bez teksta je sjeverna strana gdje se nalaze "Bili boci" - plaže od bijelih stijena koje se spuštaju u tirkizno plavo more. 

 ➽ Plaža Šunj, otok Lopud 
Plaža Šunj se nalazi na malom romantičnom otoku Lopudu smještenom između otoka Koločepa i Šipana nedaleko od Dubrovnika. Smjestila se na južnoj strani otoka, a duga je gotovo kilometar. More je toliko plitko da morate hodati i više od 100 metara da bi mogli zaplivati. Iz tog razloga je vole obitelji s malom djecom. 

ponudadana, lopud, plaža

 ➽ Saplunara, Mljet 
Radi se o divnoj pješčanoj laguni na jugoistočnoj strani otoka Mljeta, jednog od naših nacionalnih parkova. Mljet je najšumovitiji i najzeleniji hrvatski otok, čiji je zapadni dio zaštićen kao prvi jadranski nacionalni park, a istočni dio kao rezervat prirodnih rijetkosti. Nalazi se u neposrednoj blizini grada Dubrovnika, Korčule, Elafitskih otoka, a od poluotoka Pelješca ga dijeli Mljetski kanal. Mnogima ovaj otok predstavlja idealno utočište i destinaciju za opuštanje i bijeg od gradskog načina života 

Plaža Prapratno, Pelješac
Smještena je u uvali gdje se nalazi i samo mjesto te popularni autokamp i trajektna luka, na južnoj strani poluotoka Pelješca, a 6 km od grada Stona. Okružena je starim borovima i maslinama koji u vrućim ljetnim mjesecima pružaju hladovinu u kojoj se možete opustiti i uživati. U blizini plaže se nalazi i autokamp u kojem možete naći dosta restorana, kafića i trgovina. 

Rajska plaža, Rab 
Plaža je duga 2 km, a nalazi se na sjevernom dijelu otoka Raba u malom turističkom mjestu Lopar. Nagrađena je odličjem Plava zastava što je simbol kvalitete usluge i čistoće mora. Pješčana je i plitka pa je samim time prilično omiljena među obiteljima s malom djecom. U blizini se nalazi veliki sportski centar s različitim igralištima i terenima za tenis, nogomet, košarku, odbojku, mini golf, stolni tenis, a možete se okušati i na vodenom toboganu i u nizu drugih vodenih sportova i aktivnosti. 

Plaža Telašćica, Dugi otok 
Plaža se nalazi na jugu Dugog Otoka kao dio zadarskog arhipelaga, u istoimenom parku prirode. Ova uvala spada među najsigurnije, najljepše i najveće prirodne luke u Jadranskom moru u kojoj se nalazi 25 malih plaža te 69 km razvedene obale. Plaža je pješčano stjenovita, a posjećuju je i nautičari dok istražuju zadarski arhipelag, a bitno je napomenuti da do Telašćice možete doći privatnim brodom ili hidrogliserom iz Zadra. 

Plaža Kostanj, otok Ugljan 
Plaža Kostanj se nalazi na otoku Ugljanu sjeverno od mjesta Kukuljica, na nekih 15-ak minuta hoda. Plaža je pješčana sa plitkim morem što je idealno za djecu i neplivače. Iza plaže se nalazi borova šuma koja će vam tijekom vrućih mjeseci pružiti hladovinu. Kostanj, kao uostalom i sam otok Ugljan, predstavlja idealno mjesto za one koji se žele odmoriti od gužve i stresa 

Uvala Zrće, Otok Pag 
Pag već godinama preuzima dominaciju kao prva europska "party destinacija" pa se tako svako ljeto ponavljaju neviđene gužve i kolone na trajektnom pristaništu Prizna - Žigljen. Mahom su to automobili puni mladih ljudi koji željni vrhunske zabave, istu tražu u Novalji, osobito na, sada već, plaži svjetskog glasa - Zrću. Aquarius, Papaya, Calypso, neki su od klubova gdje vas danonoćno zabavljaju najpoznatiji producenti i dj -i svjetskog ugleda. Radi se o pješčano - šljunčanoj plaži na kojoj je staviti jedan ručnik ponekad problem zbog strašne gužve. Nije baš preporučljiva za obitelji s djecom. :) 

Pronađite otok po svom guštu, plažu po svom mjerilu ... izbora bar imate. :) 

  Prethodni članak Sljedeći članak