QUICHE OD PORILUKA KOJI ĆE NESTATI U TRENU - donosimo recept za jelo koje ćete rado iznova pripremati!

Savršena kombinacija sa slaninom i sirom

Sezona poriluka u punom je jeku. I dok ga mnogi pamte kao neprijatelja iz djetinjstva, uz pravu kombinaciju sastojaka, može biti itekako ukusan. Uz ovaj jednostavan recept i fenomenalan okus, poželjet ćete napraviti duplu porciju!


Quiche potječe iz francuske, a ovaj sofisticirani tart obično se radi u slanoj ili rjeđe, slatkoj verziji. Mnoge domaćice obožavaju ga jer je odličan način za "počistiti ostatke" iz frižidera i složiti ukusno jelo koje će voljeti svi ukućani. 

Za ovaj ukusan quiche od poriluka potrebno vam je sljedeće:

Za tijesto:

  • 250 grama glatkog brašna
  • 120 gr maslaca sobne temperature, narezanog na kockice
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • malo soli

Za nadjev:

3 jaja
1 kiselo vrhnje
2 žlice zrnatog sira
šaka naribanog sira po izboru
začini (sol, papar ili Vegeta, vlasac)
1 veći poriluk
1 šaka narezane slanine

Postupak:

Prvo napravite tijesto tako da u veću posudu dodate brašno i maslac te rukama povežite dok ne dobijete prhku smjesu. Dodajte ostale sastojke te ih "doradite" rukama dok od prhkog tijesta ne dobijete lijepu homogenu masu. Omotajte celofanom te ostavite da odmori u frižideru barem 30 - 60 min, a može i dulje ili preko noći.

Za nadjev dobro operite poriluk te ga narežite na kolutiće i kratko prepecite na tavi s vrlo malo ulja zajedno sa slaninom. Jaja pomiješajte s ostalim sastojcima te ubacite poriluk i slaninu i začinite po ukusu. Ostavite malo sira za kraj. 

Nakon što se tijesto "odmorilo", upalite pećnicu na 200. Dok se ista grije, pripremite kalup za pite (promjera 18 - 20 cm). Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga. Prebacite ga u kalup, maknite višak sa ruba (tijesto može malo prelaziti rub, ljepše će se sjediniti sa nadjevom). Izbodite vilicom na nekoliko mjesta. U spremno tijesto u kalupu izlijte nadjev i pecite oko 40 minuta na srednjoj razini. Ostavite da se malo ohladi i potom režite i poslužujte. Quiche je ukusan i topao i hladan. 

A na lijene dane kada vam se ne da pripremati čak ni quiche, pogledajte naše slasne ponude u restoranima diljem Zagreba!

Dobar tek!

  Prethodni članak Sljedeći članak