Sv. Filip i Jakov- prirodne ljepote i jednostavnost života

Malo turističko mjesto koje turisti obožavaju

Između Zadra i Biograda na Moru, na obali Pašmanskog kanala, smjestilo se malo turističko mjesto - Sveti Filip i Jakov. U sastavu općine nalazi se šest naselja: Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sveti Filip i Jakov, Sveti Petar na Moru i Turanj.
Nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o Sv. Filipu i Jakovu:

- pećinu Butu kod Sv. Petra ljudi su naselili još u prapovijesti
- jedne od najjačih morskih struja u Dalmaciji nalaze se u Pašmanskom kanalu?
- otok srcolikog oblika, Galešnjak, prozvan otokom ljubavi, krije tumule iz prapovijesti i antičke luke
- Borelli arboretum krije mnoge egzotične biljke
- obiteljski korijeni francuskog pisca Emile Zola potječu iz Sv. Petra

ponudadana, krakow

Sv. Filip i Jakov ponosi se brojnim ljetnikovcima iz davnih vremena i njihovim perivojima s tim da je svakako najpoznatiji onaj obitelji Borelli. To ime je osobito značajno za ovo malo pitoreskno mjesto obzirom da su dva parka i ljetnikovci u njihovom vlasništvu bili preteča današnjim turističkim lokalitetima. 

Danas je Sv. Filip i Jakov savršen omjer predivne prirode mediteranskog obilježja i bogatstava koje mu pruža more s jedne strane i bogate zemlje koja ga okružuje s druge strane te spoj očuvane kulturne baštine i života ukalupljenog u današnjicu.

ponudadana, sveti filip i jakov

Od važnih spomenika i sakralnih objekata valja svakako istaknuti Crkvu sv. Roka iz 11 st. koja pripada romaničkom dobu, s tim da su sakralni objekti iz tog povijesnog razdoblja rijetko tako očuvani pa je zbog toga uvrštena u drugu kategoriju spomenika kulture. 

Od ostalih spomenika, isplati se vidjeti Park Borelli kao spomenik parkovne arhitekture, Benediktinski dvor na Rogovu, Borelli kuću sa Arboretumom koja spada u zaštićenu prirodnu baštinu. 

Krase ga prekrasne plaže unutar kojih se nalaze brojni turistički sadržaji: smještajni objekti, apartmani, ugostiteljski objekti, sportsko - rekreativni i zabavni sadržaji. 

Za miran obiteljski odmor začinjen s puno šetnje i istraživanja, posjetite ovo malo idilično mjesto mediteranskog ugođaja. :)

  Prethodni članak Sljedeći članak