Pula

Grad iznimno dugačke i bogate povijesti

Na samom jugozapadu istarskog poluotoka, unutar zaljeva, smjestio se njen najveći grad - Pula. Krasi je blaga klima, netaknuta mediteranska priroda i duga tradicija vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma. 

Najraniji zapisi sežu čak 1000 godina prije Krista, a spominje se i u pričama grčke mitologije kao što je ona o Jasonu i Medeji koji su oteli zlatno runo.

Proživljavajući burnu povijest i godine, grad je prolazio kroz ruke i odluke različitih vladara, o čemu svjedoče brojne kulturno - povijesne znamenitosti uočljive na svakom koraku. 

 Amfitetatar ili Arena je daleko najpoznatiji i najvrjedniji spomenik povijesti i kulture u Puli, ali i općenito u Hrvatskoj. Sagrađen je u 1. stoljeću i po veličini je šesti amfiteatar u svijetu. Nekada poprište krvavih, nemilosrdnih gladijatorskih borbi, a danas originalna i sjajna pozornica za razne kulturno - glazbene manifestacije. 

ponudadana, pula

Najslavnije face svjetske i domaće scene nastupale su u Areni, brojne poznate predstave i mjuzikli odigrali su se u njoj, ali osobit je doživljaj za vrijeme "Pula film festivala". Ispod Arene, svakako vrijedi prošetati muzejem i razgledati zanimljive izloške iz antičkog doba.
 
Na početku glavne pulske ulice nalazi se Slavoluk obitelji Sergi s reljefom koji prikazuje ratnu kočiju koju vuku konji, a koji datira iz 1. stoljeća u spomen na tri brata obitelji Sergijevaca. Slavoluk je poslužio kao inspiracija brojnim umjetnicima, a najpoznatiji među njima je svakako Michelangelo koji ga je i ovjekovječio crtežom. 

Nakon Slavoluka, hodajući dolazite do središnjeg gradskog trga Forum i Augustovog hrama u kojem se mogu sagledati rimske antičke skulpture. Kad se već nalazite na toj lokaciji, ne smijete zaobići Arheološki muzej i Malo rimsko kazalište pored njega s ostacima temelja i dijelova polukružnog gledališta. Posebnu atrakciju predstavljaju podzemni tuneli ispod grada - Zero Strasse. Mreža tunela je dugačka oko 40 kilometara s ljeti vrlo ugodnih pa i prohladnih 14 stupnjeva.  

Pula je veći grad, glavno administrativno središte jedne županije i baš jedinstven zbog toga što jednima predstavlja mjesto za život sa svojom monotonom svakodnevicom, a drugima nepresušan izvor uzbudljivih i rijetkih lokaliteta i nalazišta iz bogate povijesne ostavštine. U blizini se nalazi i nekoliko poznatih plaža, uvala i rtova kao i poznati NP Brijuni koji su udaljeni samo nekih pola sata morskom linijom od kopna.
 
Neovisno o dobu godine kad se odlučite zaputiti u ovaj lijepi grad, nećete ostati "kratkih rukava". Međutim, ljetni mjeseci ipak su posebni, obzirom da onda možete uživati i u blagodatima morskih aktivnosti, dugim šetnjama uz more i brojnim kulturnim manifestacijama. Tako recimo možete biti dio manifestacije "Spectacvla Antiqva u Areni" - ovaj spektakl je namijenjen revitalizaciji antičkog povijesnog naslijeđa prilikom kojega se simuliraju gladijatorske borbe. Prilično atraktivno, zar ne? Ne preostaje vam ništa drugo nego da posjetite Pulu, neće vas razočarati. :)

  Prethodni članak Sljedeći članak