Vis - nekada nedodirljiv, danas na meti turista

Issa je otok skrivenih ljepota i autentičnosti, a Stiniva najljepša europska plaža

Iako je prilično isturen u Jadranskom moru s 45 km udaljenosti od kopna, opet mu je bliži od Lastova koji je naš najudaljeniji otok. Površina otoka Visa iznosi otprilike 90km2 i s kopnom je povezan trajektnim linijama iz Splita koje voze par puta dnevno.

U posljednje vrijeme doživljava procvat što se turističke posjećenosti i sveopćeg zanimanja za njega tiče. Rezultat je to sinergije ponude otoka počevši samo od njegovih prirodnih ljepota i profila turista koji se ponešto izmijenio te traži više od sunca i mora. 

Energija ovog otoka, a i ljudi koji ga posjećuju, razlikuje se od one ostalih otoka. Čar je u njegovoj suštinskoj jednostavnosti što ga izdvaja od drugih i upravo zbog toga privlačan je turistima koji žele istraživati apsolutno sve.

Niste bili na Visu, ako se niste okupali na poznatoj Stinivi. Doduše, malo ćete se pomučiti dok ne siđete do nje, ali vrijedi truda. :) Naime, prema izboru čitatelja portala European Best Destinations, plaža Stiniva na Visu proglašena je najljepšom europskom plažom, ostavivši iza sebe najpoznatije španjolske, grčke i portugalske plaže.

ponudadna, vis

Vis je pola stoljeća praktički bio izoliran i nedodirljiv te je prvenstveno bio vojno središte što je upravo jedna od njegovih prednosti obzirom da je zbog te činjenice ostao netaknut od ruku masovnog turističkog konzumerizma. Bez brojnih blještećih hotelskih kompleksa i kapaciteta, već suština i autentičnost svuda oko vas.

Prilično je osamljen na moru, udaljen od ostalih otoka i kontinenta pa iako ima sredozemnu klimu, nerijetko je upravo zbog tog razloga više izložen jačim naletima vjetra, nego neki susjedni jadranski otoci. Međutim i to je vrsta prednosti jer je zbog toga pogodan za neke adrenalinske vrste rekreacije kao što je surfanje ili paragliding. 

Otok Vis je jedini Hrvatski otok sa registriranim letjelištem za paragliding. Nudi 200 sunčanih dana u godini pa satima možete letjeti iznad morske pučine, pored strmih, kamenih litica i iznad Visa i Komiže. 

ponudadana, vis

Upravo zbog spomenute udaljenosti od kopna, Vis je bio idealan za brojne vojne operacije, ali i kao skrovište. 

Dvadesetak kilometara tunela unutar otoka tvori savršeni labirint koji je služio čuvanju Tita i ostalih važnih vojnih lica. Filtracijski sustav u tim tunelima je besprijekoran, a temperatura zraka je jednaka zimi i ljeti.  Visoko na stijenama oko otoka nalaze se otvori za topove, a u nekim uvalama potkopi za skrivanje brodova i podmornica. 

Osim ovih atrakcija, one koje je priroda stvorila ostavit će vas bez daha. Recimo, valja se obavezno popeti na Hum - najviši vrh Visa s gotovo 600m nadmorske visine, s kojega, ukoliko vam to vrijeme dopušta, imate priliku vidjeti Jadran u njegovoj iskonskoj ljepoti. Vidjet ćete Velebit, Pelješac, Lastovo, Jabuku i Kornate. 

Svakako se zaputite u istraživanje spilja koje će vas očarati. Istražite primjerice Zelenu ili Kraljičinu pa  istraživanje zaokružite veličanstvenom Modrom špiljom na obližnjem Biševu.

Osim bilježenja u porastu gostiju koji su željni takvih sadržaja, postao je obavezno odredište nautičarima i mlađim putnicima, backapackerima iz cijelog svijeta koji traže još neistražena i pomalo divlja mjesta. Na Visu je to zagarantirana misija :)

  Prethodni članak Sljedeći članak