Zdrav način i pristup prehrani

Umjerenost je vrlina

Na zdrav način prehrane i uvođenja iste takve dijete treba gledati kao na niz manjih promjena koje će vas u konačnici dovesti željenom cilju. Nikako nemojte dopustiti da vam to poremeti uobičajeni životni ritam i rutinu

Za početak, prestanite brojati kalorije i promjenite perspektivu gledanja na hranu. Gledajte je  kao izvor vitalnosti idugog života ili kroz paletu boja i mirisa - tako ćete lakše birati zdraviju hranu. Nemojte ništa drastično ni ekstremno mijenjati jer navika je prilično nezgodna stvar i gotov je nemoguće prebaciti se s ustaljenih navika na ekstremno drugačije u roku "odmah". 

ponudadana

Takav ritam zasigurno će vas na kraju dovesti samo do razočaranja i svi planovi će se rasplinuti kao baloni od sapunice. Krenite polagano, primjerice rafinirano ulje zamjenite maslinovim, izbacite desert iza ručka, dodajte salatu u ručak, ako do tada niste i slično. Svaka promjena se računa. Dakle za početak ne morate posve izbaciti hranu koju volite, samo neke dijelove mijenjajte drugima, zdravijima. 

Cilj je na kraju krajeva izgledati i osjećati se zdravo, vitalno i sretno, a ne mršavo, ispijeno i blijedo. Osim toga, svaka velika promjena izaziva tijelu nepotrebni šok što vas onda opet poput bumeranga vraća na početak. Kao i u svemu drugome u životu, i ovdje vrijedi zlatno pravilo - balans. 

  Prethodni članak Sljedeći članak