3 savjeta kako 'preživjeti' ljetovanje s bebama i malom djecom

Kako bi i mali i veliki uživali :)

Prvo ljetovanje s bebom ili planiranje odmora s malom djecom i toddlerima može biti vrlo izazovno, ali i lijepo iskustvo. Evo kako se organizirati i na što pripaziti.


Odabir lokacije

Za idelan odmor uvijek je važan dobar odabir lokacije, a za ljetovanje s mališanima, lokacija tada postaje presudna. Potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora prilikom odabira smještaja. Nastojite da je lokacija lako pristupačna automobilom ili javnim prijevozom. Da u okolici postoji bolnica ili dom zdravlja, ljekarna i slično. Svakako biraje smještaj blizu plaže i to one koja ima prirodnog hlada i jednostavan pristup ulazu u more/jezero. Manja djeca obično i dalje spavaju po danu pa ćete se lakše organizirati ukoliko brzo i jednostavno možete doći do plaže i otići do smještaja po potrebi. Birajte mjesta i gradova koja nisu daleko od vašeg doma kako biste izbjegli dugu vožnju po vrućinama. Crikvenica i okolna mjesta odličan su izbor putujete li iz Zagreba. Dvoumite li se između hotela i apartmana, razmislite kakav tip odmora više volite. Hoteli s punim ili polupansionom odličan su izbor za pravi odmor, no uz ograničen budžet apartmani također mogu biti super opcija. Neka jela možete pripremiti kod kuće i ponijeti u prijenosnom hladnjaku.


Pakiranje

Svi roditelji male djece složit će se oko jednog - pakiranje, bilo za 1 dan ili 10 dana je "noćna mora". Toliko je toga što jednostavno morate ponijeti sa sobom. Nekoliko dana ili čak tjedana prije puta krenite sastavljati popis, onako usput kako biste bili sigurni da ćete sve potrebno ponijeti. Slažete li popis večer prije velika je šansa da ćete jednostavno nešto zaboraviti, a usputno pisanje popisa sačuvat će vas toga stresa. Popis za ljetna putovanja drugačiji je za ona kroz ostatak godine. U ovom periodu potrebna vam je oprema za kupanje: od koluta, rukavica, šlapica, igračaka za pjesak i vodu te sličnog ovisno o dobi djeteta. Tu su i kreme za sunčanje, nešto za zaštitu od komaraca kao i šeširić, naočale, tetra pelene za znojne glavice u kolicima te prozračna pamučna odjeća. 

Aktivnosti

Kako bi vam odmor što lakše i ljepše prošao, nastojte ne planirati previše dane. Ljetovanje s malom djecom znači potpunu prilagodbu njihovom rasporedu. Stoga možda nećete stići posjetiti neki muzej, restoran ili drugu atrakciju koju biste možda željeli. Put će vas umjesto toga možda odvesti u park, na bazen ili u šetnju rivom. Bez obzira na to, nastojte se opustiti i slijediti prirodan ritam svoje obitelji. Naposljetku, važno je vrijeme koje provodite zajedno više od toga gdje ga točno i kako provodite. Za lakše kretanje idealan su izbor sportska kolica koja se lako sklapaju ili nosiljke, tricikl i slični dodaci koji zauzimaju što manje mjesta na putovanju, a pružaju slobodu i praktičnost. Ukoliko nešto nemate, nastojte posuditi umjesto kupnje kako biste uštedjeli novac, a sebi olakšali odmor. 


  Prethodni članak Sljedeći članak