Beč - prijestolnica europske kulture

Raskoš nekih davnih vremena u ruhu 21. stoljeća

Grad je to zadivljujuće kulturne i arhitektonske ostavštine i općenito prijestolnica europske kulture. Sjedište nekada iznimno moćnog Habsburskog carstva čija nas ostavština i dan danas vrlo vjerno podsjeća na bogatstvo i raskoš vremena tog razdoblja.  

Povijest nastanka Beča duga je i puna događaja i priča koje nikako ne bi stale u par kartica. Obzirom na geografski položaj, Beč nam je prilično dostupan te smo za samo nekoliko sati vožnje na Heldenplatz-u. 

Općenito, u Beču živi zavidan broj ljudi s naših prostora, mahom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije pa nije neobično da u šetnji gradom češće čujete poznati vam jezik, nego njemački. 

Jednodnevni izlet dovoljan je da zagrebete ispod površine i dobijete uvid u raznolikosti koje Beč pruža zbog čega ćete mu se zapravo vrlo brzo vratiti kako bi nastavili i završili misiju – upoznaj Beč. 

ponudadana, beč

Svakako na prvom mjestu valja spomenuti Schönbrunn, raskošnu, baroknu palaču koja je onomad služila kao ljetna rezidencija Habsburgovaca, a koja je danas pod zaštitom UNESCO-a. 

Njegova raskoš ogleda se u više od 1400 prostorija, ogromnim parkom s vrtovima, brojnim fontanama i ružičnjacima. Iako ga je izgradio Leopold  I, svoj značaj, ugled i slavu zaradio je tek za vrijeme vladavine carice Marije Terezije i njenog nasljednika Josipa II koji se kasnije oženio s ljubimicom naroda – Sisi. 

Tijekom Adventa, ispred dvorca se održava jedan od najpoznatijih i najposjećenijih božićnih sajmova.

Osim Schönbrunna, možete razgledati i dvorac Belvedere, nekadašnju raskošnu ljetnu palaču princa Eugena Savojskog, zatim Trg Marije Terezije, Švicarski vrt, Katedralu Sv. Stjepana, Ringstraße, Palaču i vrtove Liechtenstein itd. 

Niz nećemo nastaviti ovako, nego uživo koristeći jednu od doista puno ponuda za izlete i putovanja u ovaj grad bogate i raznolike kulturne ostavštine nekadašnjih slavnih vremena, a  koja jednako impresivno koegzistiraju u duhu današnjeg  modernog vremena.

  Prethodni članak Sljedeći članak