Zagreb - Hrvatska metropola

Posljednjih nekoliko godina doživljava boom u dolasku stranih gostiju

Podaci govore da je Zagreb u posljednjih četiri godine posjetilo 40% više turista, a brojka raste i dalje. Grad koji je turistima prije bio relativno monoton i zapravo usputna stanica za kavu na putu do mora, postao je vrlo konkurentan sezonskim ljetnim odredištima na obali.

Grad Zagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brežuljcima, Gradeca i Kaptola, koji čine jezgru današnjeg Zagreba, njegovo povijesno središte. Gornji dio grada, osobito je zanimljiv s povijesne strane i iako manji, stoji uz bok ostalim srednjovjekovnim gradovima u ovom dijelu Europe kao što su Budimpešta, Prag ili Bratislava. 

Zagreb je definitivno predugo spavao, osobito je za vrijeme zimskih mjeseci imao naviku hibernirati. 


Zagreb


No, to se vidno (i osjetno) promijenilo od ove zime kada je za svoje čarobno adventsko ruho i duh osvojio svjetsko priznanje prema izboru jednog portala na međunarodnoj razini i iza sebe ostavio veličine poput Beča, Graza ili Klagenfurta. 

Opći je dojam da se stvari mijenjaju nabolje. Sve je više sadržaja koji će ne samo zadržati trenutne žitelje i posjetioce Zagreba, nego privući strane goste.

  Prethodni članak Sljedeći članak