Beograd – „must see“ grad

Točno 393 kilometra trebat će vam od hrvatske do srpske metropole

Sigurno ste bar jednom bili u društvu gdje se u kontekstu gradova raznolike ponude kulturnih znamenitosti i posebnosti, našao i Beograd. Posebice ako je to društvo recimo kovalo planove o ludoj proslavi Nove godine

Jedan od razloga je baš taj „balkanski“, neobuzdani i neposredni duh kojim Beograd odiše i probija granice i puno dalje od susjednih zemalja.

Kad bi upitali nekog Beograđanina ili pak turista što misli koje su to beogradske znamenitosti koje drže 1. mjesto po posjećenosti  i „must see“ klasifikaciji, rekli bi vam  - Kalemegdan. On to i jest, ali po zadnjim anketama, nije na prvom,  već na drugom mjestu.


beograd


Na prvom mjestu je prema nekim lokalnim istraživanjima iBikeBelgrad, projekt organiziranog obilaska grada biciklima, kojeg je pokrenuo Nizozemac Ralph van der Zijden.  

Nizozemac se nakon ovog projekta, koji je imao izuzetno dobru povratnu reakciju, pokrenuo i realiziranje nove ideje – Akademije noćnog života. 

Kalemegdan se smjestio na drugo mjesto, a u prvih deset našlo se i jedno vjersko zdanje – Hram Svetog Save, najveće pravoslavne crkve na Balkanu, izgrađene 2002. godine. Slijede ih Ada Ciganlija, Narodno pozorište, Dunav,Skadarlija ili pak Kula Sibinjanin Janka. Pokušajte što više toga vidjeti, a za ostvaranje tog cilja bit će vam potreban unaprijed izrađen plan.

Međutim, kad dođete u Beograd, nemojte propustiti ono što Beograd čini toliko razvikanim i posebnim, a to je baš ta manifestacija spontanosti na poznatim „splavovima“ gdje u klubovima svira muzika uživo, tradiocionalna domaća hrana poslužuje se na bogatoj trpezi, a vesela lica ljudi svuda su oko vas.

  Prethodni članak Sljedeći članak