Biograd na Moru

Stari kraljevski grad

Turistički je to gradić sa svih strana okružen ljepotama naših nacionalnih parkova i parkova prirode. Nalazi se 28 km južno od Zadra i glavna je trajektna luka za otok Pašman. Biograd je središte rivijere na kojoj se nalaze Sv. Petar na Moru, Turanj, Sv. Filip i Jakov, Biograd, Pakoštane i Drage, te naselja otoka Pašmana -  Tkon, Pašman, Neviđane, Ždrelac i Vrgoda.

U 11. stoljeću Biograd na Moru bio je sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa, a 1102. godine u njemu je okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Grad je tri stoljeća bio pod mletačkom vlašću i za vrijeme ratova s turcima, nekoliko puta razoren i zapaljen.

Na ostacima biogradske katedrale u kojoj je okrunjen kralj Koloman, u 18. stoljeću je podignuta Župna crkva Sv. Stošije čiji zvonik dominira cijelim gradom. U njenoj blizini se nalaze ostaci benediktinskog samostana, bazilike Sv. Ivana koji je dao sagraditi hrvatski kralj Petar Krešimir IV.

ponuda dana, biograd

Zahvaljujući geografskom položaju i smještaju na najrazvedenijem dijelu naše obale, jedno je od omiljenih nautičkih odredišta na Mediteranu općenito, sa svojim bogatim i brojnim marinama sa čak 1000 vezova u moru i 200 mjesta na kopnu. Tri nacionalna parka nalaze se u neposrednoj blizini samog grada - Paklenica, Kornati i rijeka Krka, ali i Parkovi prirode Telaščica i Vransko jezero. 

Spomenuta razvedenost obale transparentna je u području Pašmanskog kanala s brojnim malim otočićima koji štite cijelu rivijeru od specifičnih naleta juga što osobito cijene nautičari. 

ponuda dana, biograd na moru

Zbog blizine Nacionalnih parkova, često se organiziraju izleti na iste, osobite Kornatski arhipelag i Telašćicu. S druge strane, Vransko jezero, najveće u Hrvatskoj i izuzetno bogato ribom, mamac je za sve fanove ribolova tako da se možete i time pozabaviti ako se nađete u Biogradu. 
 
Odlično je kad uz bogatu kulturno - povijesnu baštinu možete istraživati i uživati u brojnim prirodnim ljepotama, rekreacijskim i sportskim aktivnostima te naravno nezaobilaznoj bogatoj dalmatinskoj spizi. 

  Prethodni članak Sljedeći članak