Dodjela Oscara 2016.

Prestiž, sjaj i izvrsnost svijeta filma

I ove godine, 88. put zaredom u prostoru The Dolby Theatre u Hollywoodu održana je prestižna manifestacija - Oscari 2016.

1. Najbolji film - Spotlight
Oscara za najbolji film ove godine dobila je ekipa koja stoji iza filma Spotlight. Američka biografska krimi - drama prikazuje novinarsku istragu o zataškavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi. Glavne uloge igraju Rachel McAdams i Mark Ruffalo pod redateljskom palicom Toma McCarthy- a. 

2. Najbolji redatelj - Alejandro González Iñárritu, The Revenant
Ovo mu je drugi Oscar zaredom, nakon prošlogodišnjeg Birdmana čime je postao treći redatelj u povijesti kojemu je to pošlo za rukom. Primajući nagradu, citirao je rečenicu iz filma za koji je i dobio nagradu: "Ova generacija ima sjajnu priliku doista se osloboditi od svih predrasuda i takvoga plemenskog načina razmišljanja te zauvijek osigurati da boja kože postane jednako irelevantna kao i dužina kose".

3. Najbolji glavni glumac - Leonardo DiCaprio, The Revenant
U svojoj dvadesetpetogodišnjoj, iznimno uspješnoj karijeri bio je čak 4 puta nominiran za prestižnu nagradu Oscar pa je ove godine na neki način izvršena karmička pravda i Leonardo je konačno dočekao svoj zlatni trenutak. 

ponuda dana oscars 2016

Zahvaljujući na nagradi, kao dugogodišnji aktivist, istaknuo je: – "Ne smijemo uzeti ovaj planet zdravo za gotovo. Ja ne uzimam ovu večer zdravo za gotovo. Snimajući ovaj film morali smo otići na krajnji jug ovog planeta da bismo pronašli snijeg. Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrožene i moramo zajedno raditi i podupirati one čelnike diljem svijeta koji ne zagovaraju velike zagađivače i velike korporacije, nego one koji govore u ime cijeloga čovječanstva."

4. Najbolja glavna glumica - Brie Larson, Room
Radi se o majci i sinu zarobljenima u prostoriji od devet četvornih metara. Ovo je prvi Oscar i nominacija za 26-godišnju Larson koja je glumila u više od 45 filmova i televizijskih emisija u protekla dva desetljeća. U utrci za Oscara iza sebe je ostavila prijašnje dobitnice te nagrade Cate Blanchett ("Carol") i Jennifer Lawrence ("Joy") te Charlotte Rampling (“45 godina”) i Saoirse Ronan (“Brooklyn”).

5. Najbolja muška sporedna uloga - Mark Rylance, Bridge of Spies
"Oduvijek sam volio priče i pričanje priča, zato mi je velika čast što sam mogao raditi sa Stevenom Spielbergom i Tomom Hanksom', rekao je Rylance nakon osvajanja Oscara.

6. Najbolja sporedna ženska uloga - Alicia Vikander, The Danish Girl
Radi se o nevjerojatnoj, istinitoj ljubavnoj priči nadahnutoj životima umjetnica Lili Elbe i Gerde Wegener. Brak i profesionalni život Lili i Gerde razvijao se i mijenjao kroz Lilino životno putovanje (dobitnik Oscara Eddie Redmayne) kao prvoga muškarca na svijetu koji je promjenom spola postao žena. 

7. Najbolji animirani film - Inside out
Radi se o zaista posebnom uratku koji vas vrlo brzo privuče u razigrani svijet animacije i mašte. Nije ni čudo, obzirom da je Disney, tj Pixar u posljednjih 5 godina izbacio samo 3 uratka i na ovaj se čekalo dugo, ali vrijedilo je.

8. Najbolji kostimi - Mad MAx, Fury Road
Oscar za najbolju kostimografiju otišao je u ruke ekipe filma 'Mad Max: Fury Road'. Dobitna kostimografkinja Jenny Beavan je u govoru ponovila poruku filma Mad Max: "Fury Road te je pozvala da budemo bolji prema vlastitom planetu."

9. Najbolji strani film - Son of Saul
Dugometražnom je to prvijenac Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta slavnoga Bele Tarra. Film je prethodno nagrađen na Cannesu, a dobio je priznanje "Zlatna kolica"  u kategoriji dugometražnog filma prošlogodišnjega Zagreb Film Festivala. Radnja filma smještena je u nacistički logor 1944. i govori o Saulu, mađarskom pripadniku Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore.

10. Najbolja pjesma - Writings On The Wall
Radi se o pjesmi za film Spectre, za koju su glazbu i riječi napisali Sam Smith i Jimmy Napes, a izveo megapopularni Sam Smith.

Svakako odvojite vrijeme i pogledajte ova vrsna filmska ostvarenja koja se diče i epitetom najboljih za 2016. godinu. od strane najvjerodostojnijih u svijetu filma uopće.

  Prethodni članak Sljedeći članak