Top 10 gradova u Dalmaciji

Raskoš dalmatinskih gradova

Prvi se put spominje osme godine prije Krista kad ju je osnovao rimski car August, jedna je od najstarijih regija u Hrvatskoj, ali bez sumnje najljepša :)

1. Zadar
Srce Dalmacije. Grad star 3 tisućljeća s izuzetno vrijednom i bogatom kulturno - povijesnom baštinom predstavlja urbano i administrativno središte Sjeverne Dalmacije u kojem živi 75 tisuća stanovnika. Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, osvojit će vas svojom posebnom atmosferom i bogatim životom. 

Zbog svega nabrojanog, a i onoga što ne stane u ove redove - Zadar je proglašen najpoželjnijom destinacijom za posjetiti u 2016. godini prema izboru vodećeg svjetskog portala www.europeanbestdestinations.com/

2. Šibenik
Na samom ulasku u grad, pažnju će vam odmah privući Šibenski most. To je jedan od naših najstarijih i u povijesti najznačajnijih gradova. Prvi put se spominje 1066. godine u dokumentu jednog od najvećih hrvatskih vladara – kralja Petra Krešimira IV. Stara gradska jezgra prepuna je prekrasnih srednjovjekovnih kuća i palača. 

Na pročelju kuće na Dobriću uklesan je zagonetni rebus. Legenda kaže da rebus znači „lažljivim ustima slijedi smrt“. Šibenik je rodno mjesto jednog od najvećih velikana u povijesti košarke, legendarnog košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića. Domaćin je Međunarodnog dječjeg festivala koji je još od 1958. godine svojevrsna smotra najboljeg stvaralaštva za djecu i dječjeg stvaralaštva.

šibenik

3. Split
Jedan je od naših najstarijih, najvećih i ujedno najljepših gradova. Priča o Splitu počela je tako što je rimski car Dioklecijan odabrao baš mjesto blizu rimskog grada Salone za izgradnju palače u kojoj bi dočekao i proveo posljednje godine svog burnog života. Time je počelo i nicanje grada koji danas  privlači turiste iz cijelog svijeta upravo zbog bogate povijesne baštine i duha nekadašnjeg Rimskog Carstva. Zbog toga je cijela povijesna jezgra Splita na popisu svjetske baštine UNESCO - a već 37 godina.

4. Hvar
Hvar - naš najsunčaniji otok. Ne samo naš, nego i europski. Tu specifičnost svi znaju, ali što još znate o njemu? Između ostalog činjenicu da ga krase iznimne prirodne ljepote, predivne plaže, otočići u aripelagu, stari grad i bogata, velika marina. Zasigurno jedno od obilježja mu je i lavanda, dapače velika polja lavande i njen opojni miris svuda uokolo. Još jedna zanimljivost iz kulturno - povijesne baštine i ostavštine: najstarije kazalište u Europi nije nigdje drugdje, nego u Hvaru. Prilično cool :)

5. Makarska
Makarska rivijera je jedno od najljepših mjesta općenito na Jadranu, a Makarska samim time jedno od najljepših i najpopularnijih turističkih odredišta. Gradska plaža je duga skoro dva kilometra i ljeti je uredno krcata pa je nemoguće jedan ručnik viška staviti u ljetnim mjesecima. Svako ljeto na Makarskim ulicama održava se i ljetni karneval koji je posebna vrsta atrakcije, osobito za strane turiste. Osim lijepih plaža, borove šume i gastronomske ponude, Makarska je poznata i kao omiljena destinacija za ljetno tulumarenje, koncerte i izlaske. 

6. Trogir
Najbolje je očuvani romaničko - gotički grad u ovom dijelu Europe. Trogir je grad kojega iznad svega krasi bogata povijesno - kulturna ostavština i baština. Osnovan je čak u 3. stoljeću prije Krista od strane grčkih kolonista s otoka Visa. Ta antička jezgra grada je zaštićena od strane svjetske organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu(UNESCO) i predstavlja najbolje očuvan romaničko - gotički grad u ovom dijelu Europe. 

Trogir brojnim turistima ne nudi samo plaže, sunce i more, već i upoznavanje s izrazito vrijednom i bogatom kulturnom baštinom. Osim tog vida, turizam u Trogiru dobiva na značaju i kao važno odredište za nautički i avanturistički turizam. Naime, na području Trogira izgrađene su dvije marine s prihvatom do 500 brodica, s tim da ACI marina Trogir posjeduje i vlastitu flotu jdrilica od 7 - 15 metara za iznajmljivanje tokom cijele godine.

7. Biograd na moru
Biograd na Moru je turistički gradić koji je sa svih strana okružen nacionalnim parkovima i parkovima prirode. To je stari hrvatski kraljevski grad. U 11. stoljeću bio je sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa, a 1102. godine u njemu je okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Na ostacima biogradske katedrale u kojoj je okrunjen kralj Koloman, u 18. stoljeću je podignuta Župna crkva Sv. Stošije čiji zvonik dominira nad cijelim Biogradom. Ono po čemu je Biograd možda i najpoznatiji jesu njegove marine u kojima je ljeti neopisiva gužva, a ponajviše subotom, za vrijeme smjene gostiju.

8. Dubrovnik
Grad je to satkan od kulisa zidina i pročelja raskošnih palača. Nalazi se gotovo na samom ulazu u Jadransko iz Sredozemnog mora, njegovom malo uvučenijem i otocima zaštićenijem dijelu. Humanistički duh starih vremena u ovom gradu raskošnih zidina i plemićkih palača, itekako je još živ. 

Toliko da je već nekoliko puta bio domaćin i kulisa najpoznatijim filmskim setovima i serijalima u vodećim svjetskim produkcijama kao što je primjerice Game Of Thrones. Doslovno rijeke turista slijevaju se Stradunom tokom cijele godine, a osobito za vrijeme ljetnih mjeseci kad su česti posjetitelji i turisti s brojnih "cruisera". 

ponuda dana, dubrovnik

9. Vodice
"Vodice su turističko središte, poznato po svojoj živosti, raznolikosti turističke ponude i ljubaznim domaćinima. Smještene su na obali, u širokom zaljevu, 11 km sjeverozapadno od Šibenika, centra Šibensko-kninske županije. Vodice danas broje 10.000 stanovnika i idealno su mjesto za odmor gdje će svatko pronaći nešto za sebe."

10. Pag 
"Otok Pag se nalazi između Velebitskog kanala i Kvarnerića, između otoka Raba, Oliba i Vira, u neposrednoj blizini kopna. Sa 270 km razvedene obale otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža. Najveću, Pašku uvalu zaokružuje 20 km šljunčanih plaža. " 

Pag je poznat po svojoj čipki, proizvodnji soli, bistrom tirkiznom plavom moru i kontrastu s bijelim paškim kamenom, ali u posljednjih nekoliko godina i kao nezaobilazno party odredište. Naime, poupalarna plaža Zrće vrvi noćnim klubovima i popratnim sadržajima u koje se ljeti slijevaju mladi (i stariji) gosti sa svih strana svijeta željni cjelonoćnog partijanja.

  Prethodni članak Sljedeći članak