Bled, vodena čarolija pod alpskog masiva

Jezero snažnih dojmova

Na samo 200 km udaljenosti od Zagreba nalazi se malo, čarobno mjesto podno Julijskih Alpa u Sloveniji. Zove se Bled i smješten je na istoimenom jezeru na sredini kojeg se nalazi mali otočić s crkvom, a usput rečeno to je i jedini otok koji postoji u Sloveniji. 

Iako površinom mala, Slovenija se može pohvaliti velikim brojem dvoraca. Ovaj na bledskom jezeru je najstariji među njima i datira iz čak 11. stoljeća. Nalazi se na visini od stotinjak metara iznad samog jezera i iz njega puca nevjerojatan pogled. 

U njemu osim o samoj povijesti Bleda, možete vidjeti i saznati nešto više o Gutenbergovom stroju, prvom pisaćem stroju starom čak 5 stoljeća. 

bled

Na spomenutom, jedinom slovenskom otoku, smjestila se Crkva Marijina Uznesenja iz 16 stoljeća posebno poznata među turistima zbog „zvona želja“ i priče o Poliksimeni i njenoj ogromnoj, neprežaljenoj ljubavi zbog gubitka muža. 

Neutješna udovica dala je sve svoje zlato izliti u zvono i prenijeti ga na otok. Međutim, nevrijeme je zahvatilo brodić  i zvono je potonulo na dno jezera. Obavijena tugom, Poliksimena se odlučila na odlazak u rimski samostan. 

Nakon njene smrti papa je poslao zvono na bledski otok, a isto to zvono se i danas koristi. Međutim, kažu da se za tihih noći može čuti zvono s dna jezera i da će se svakome tko povuče novo zvono, želja ostvariti. 

Taj gotovo nevjerojatni prizor Crkve na malom otočiću usred jezera, postao je zapravo statusni simbol i prepoznatljiva slika koju Bled šalje u svijet.
Bledsko jezero, koje je nastalo pomicanjem ledenjaka, dugačko je tek nešto više od 2km, a široko oko 1,5 km.  

  Prethodni članak Sljedeći članak