Rijeka - kraljica Kvarnerskog zaljeva

Zašto volimo grad koji teče?

Treći je po veličini i broju stanovnika u Hrvatskoj i središte Primorsko goranske županije i cijelog Kvarnera. Danas je Rijeka jedna od najvećih europskih luka i moćno industrijsko središte što može zahvaliti svom izuzetno povoljnom geografskom položaju. 

Smjestila se na zapadu Hrvatske, na samom sjeveru Riječkog zaljeva koji predstavlja glavninu Kvarnerskog zaljeva koji se pak kao jedan od većih Sredozemnih zaljeva najdublje uvukao u europsko kopno. 

Valjda spomenuti i rijeku Rječinu koja izvire podno Učke i sa svojih 19km ulijeva se u gradu Rijeci u Jadransko more gdje se račva na Mrtvi kanal, staro korito i novo korito koje datira još iz 19.stoljeća. 

Rijeka je jedan od onih gradova u kojem odmah po dolasku osjećate neku posebnu vrstu energije koja kola po njenim strmim ulicama i cestama. 

Kao adrenalin po žilama kroz tijelo. Već kad prvi put ugledate svjetla grada i njihov sjaj i odraz na površini mora kako se ljeskaju dok se spuštate s Vežice prema Mrtvom kanalu, malo se zaljubite. 
rijeka

Najveća spomenuta žila kucavica grada je definitivno Korzo na kojem i uz koji se nalaze najpoznatije znamenitosti. Svojevrsni simbol grada - Gradska ura, zatim Katedrala sv. Vida, stara gradska vrata pa Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i njen zvonik te popularni “Kosi toranj”. 

U neposrednoj blizini, samo preko puta Korza, nikako ne smijete propustiti "đir" po Placu, riječkoj tržnici koja predstavlja trbuh grada smješten unutar zanimljive arhitekture svih njenih paviljona i koja nudi mogućnost ručka u jednoj od brojnih lokalnih konoba. 

Trsat i njegova gradina nadaleko su poznati kao jedan od simbola Rijeke. Ukoliko niste za hodanje ili manevriranje osobnim automobilom po gradu, do Trsata koji se nalazi na brijegu iznad grada, dolazi se autobusnom linijom broj 2, iako možete protegnuti noge po stubama Petra Kružića. 

Rijeka je godinama i tradicijski poznata kao pravi rokerski grad. Upravo zahavljujući tom svome položaju i statusu grada pomoraca koji su mu osobito 60 - ih godina prošlog stoljeća bili česti gosti, u Rijeci su se slušali najnoviji svjetski hitovi. Upravo je u Rijeci i rođen prvi rokerski band na ovim prostorima - "Uragani", a sve nakon toga je postala povijest. Rijeka je tada, jednako kao i sada, živjela rock' n roll i svaki njegov segment kroz koncerte, svirke, klubove, novine, bunt i stav. 

U tom duhu je nastao i kultni klub Palach u samom centru grada koji je ime dobio po češkom studentu i domoljubu Janu Palachu, a u kojem su zasvirali valjda svi tadašnji i sadašnji riječki glazbenici, kasnije i oni s puno širih prostora. 

Valja spomenuti i festivale među kojima su svakako najpoznatiji Ri rock i Hartera festival. Hartera se održava u lipnju/ srpnju i u prostor bivše Tvornice papira dovodi najeminentnija imena svjetske i domaće produkcije, a s njima i na desetke tisuća posjetitelja gladnih kvalitne glazbe i provoda. 

U svakom slučaju, kako god okrenete, u koje god doba godine došli u Rijeku, naći ćete sadržaj za sebe i popuniti dane, a da se nećete stići ni okrenuti, već ćete to sve otplesati ... ipak se radi o gradu koji cupka svih 12 mjeseci :)

  Prethodni članak Sljedeći članak