Kineska kuhinja

Raznolikosti na tanjuru

Doduše, kineska kuhinja je poprilično opsežan pojam sam po sebi. Toliko opsežan koliko i prostor između njenih granica pa se širi i na kuhinje na prostoru cijele jugoistočne i istočne Azije. Tako recimo razlikujemo pekinšku, kantonsku, šangajsku, sečuansku, hunansku ili fukiensku kuhinju.

Kinezi su poznati po svojoj dugovječnosti i vitalnosti. Jedan od bitnih faktora koji im pomaže u tome je zasigurno hrana i način prehrane. Primjetna je razlika u načinu pripreme, obrade namirnica i općenito njihovom odabiru. Iako je nekako uopćeno misliti da je kineska kuhinja izrazito zdrava, s druge strane neki tvrde da i nije najzdravija na svijetu zbog kratkog vremena pripreme i velike količine ulja.

ponudadana, kineska hrana

Međutim, takvi stavovi i mišljenja mogu se primijeniti na valjda sve kuhinje svijeta, obzirom da na kraju dana sve ovisi o tome kako ćete određenu namirnicu tretirati prilikom pripreme. Na više ili manje ulja, s više ili manje začina ili više sirovo, nego zapečeno i obrnuto. Male stvari znače razliku, a općenito kuhanje je disciplina koja vam dopušta veliku dozu kreativnosti i vlastite interpretacije pa možete biti sam svoj šef i prilagođavati namirnice po vlasititom nahođenju i okusu i ukusu. 

Za početak, ako namjeravate kuhati hranu na kineski način, morate nabaviti - wok. Podrijetlo vuče iz Kine, iako je nezamjenjiv i u drugim zemljama jugoistočne Azije, ali i na zapadu. Wok je tava sa zaobljenim dnom, koja je nezaobilazna kako u najpoznatijim kuhinjama restorana, tako i na policama kućanica u njihovim kućama. U njemu  se namirnice kuhaju na pari, dime, dinstaju, prže na ulju ili pak možete u njemu pripremati razne juhe i variva.

ponudadana, kineska hrana

Odlika kineskog načina pripreme hrane je ta što se ona uglavnom sjecka na tanke prutiće i na veličinu zalogaja, a povrće se termički dosta kratko obrađuje i na izrazito jakoj vatri što doprinosi hvalevrijednom očuvanje njegove nutritivne, vitaminske vrijednosti.  Kineski kuhari, tj. kinezi općenito jako puno pažne poklanjaju izboru namirnica - bojama, mirisu i svježini. 

Kuhinju krasi upotreba jako velikog i raznolikog svijeta namirnica, začina i umaka - osobito đumbira, kurkume, sojinog umaka te kombinacije češnjaka i chillija. Meso mora imati vrlo, vrlo malo ili nimalo masnoća pa priprema iziskuje nešto više vremena obzirom da se svaka pa i najmanja žilica ili trag masnoće odstranjuje. Za prilog, kinezi uglavnom koriste rižu. 

  Prethodni članak Sljedeći članak