Dubrovnik, biser Jadranskog mora

Grad satkan od kulisa zidina i pročelja raskošnih palača

Je li vam se kad dogodilo da u isto vrijeme hoćete o nečemu ispričati stotine rečenica i priča, ali na kraju ne znate s kojom prvom krenuti kako bi ih uobličili u najvjerodostojnije ispričanu i svojim ljepotama ispoštovanu priču? 

Takva je situacija kad želite nekome pričati o Dubrovniku. Prebogata i živopisna dubrovačka povijest priča svoju priču iz davnina svim putnicima namjernicima koji se nađu u tom gradu zidina, palača i raskošnih krovova, od Straduna do Porporele.

Sam geografski položaj Dubrovnika, uvjetovao je njegov vrlo uspješan razvoj u prošlosti koji se prije svega temeljio na pomorskoj i trgovačkoj djelatnosti. 

Grad se nalazi gotovo na samom ulazu u Jadransko iz Sredozemnog mora, njegovom malo uvučenijem i otocima zaštićenijem dijelu. 

ponuda dana, dubrovnik

Na trgovačkoj djelatnosti zasnivao se život i rad građana Dubrovačke Republike u 15 stoljeću, a njeno zlatno doba i procvat spomenute pomorske trgovine bilo je definitivno u 16. stoljeću kada sjaj i moć Mletačke Republike slabi. 

Počeli su graditi brodove, galije kojima su plovili Sredozemljem, ali i do zemalja na sjeveru Antlantika kao i do dalekih pacifičkih odredišta i središta svjetske trgovine kao što je Indija i Kina. 

Baš takvo blagostanje i sigurnost, uvjetovalo je način života i razvoj svih djelatnosti u humanističkom duhu te potaklo svojevrstan kreativni polet. Dubrovnik preplavljuju majstori svog zanata i stvaralaštva. Tako su do danas svoj blistavi trag i naslijeđe ostavili Marin Držić, Ivan Gundulić i Ruđer Bošković.

ponudadana, dubrovnik 2

Danas je taj humanistički duh u gradu raskošnih zidina i plemićkih palača itekako živ. Toliko da je već nekoliko puta bio domaćin i kulisa najpoznatijim filmskim setovima i serijalima u najjačim svjetskim produkcijama kao što je primjerice Game Of Thrones. 

Doslovno rijeke turista slijevaju se Stradunom tijekom cijele godine, a osobito za vrijeme ljetnih mjeseci kad su česti posjetitelji i turisti s brojnih "cruisera". 

Posljednjih nekoliko godina, Dubrovnik kupi brojne komplimente i ovacije u digitalnom svijetu gdje ga hollywoodske zvijezde putem društvenih mreža uzdižu na tron i tepaju mu epitetom "najljepšeg mjesta na svijetu". Što on i jest. Eto, takvu promociju ne možete platiti. 

Mnogi se zbog njegovih ljepota i romantičnog duha odlučuju na vjenčanja u prostorima prekrasnih renesansnih palača, vrtova uz more ili plaža za parove koji žele osjetiti vrući pijesak pod nogama.

Ako niste, svakako posjetite ovaj biser Jadranskog mora i neprikosnoveni statusni simbol ljepota naše male zemlje i lijepog Jadrana.

  Prethodni članak Sljedeći članak