Bohinj - najveće prirodno jezero u Sloveniji

Prirodne ljepote kao iz dječjih slikovnica :)

Slovenija, iako površinom mala zemlja, prošarana je divnim planinskim masivima Alpa i njihovom nezaboravnom prirodnom ljepotom i krajolikom koji kao da je preslikan iz dječjih slikovnica. 

Kroz sjeverozapadnu Sloveniju proteže se južni dio Alpa - Julijske Alpe koje su ime dobile po Gaju Juliju Cezaru. Njihov najviši vrh je Triglav s gotovo 3 tisuće metara nadmorske visine i najviši je vrh Slovenije. Na južnoj strani tih Julijskih Alpa, u triglavskoj kotlini na visini od 600 metara, smjestilo se ledenjačko jezero Bohinj koje predstavlja najveće prirodno jezero u Sloveniji i dio je NP Triglav. 

Kad se nađemo na takvim mjestima, kad gledamo i upijamo čudo prirode koje se nalazi ispred nas, često lagano ostajući bez riječi, imamo potrebu samo se prepustiti toj harmoniji osjećaja smiraja, divljenja i strahopoštovanja prema majci Zemlji.

Jezero je protočno i iz njega ističe rječica Jezernica koja se nakon par metara spaja s potokom Mostnica te zajedno tvore rijeku Savu Bohinjku koja svojom divljom ljepotom ostavlja bez daha i omiljeno je izletište ekipe željne aktivnosti na vodi.

bohinj 2

Bohinj je godinama idealna destinacija i izletište brojnim planinarima ili općenito turistima željnih novih iskustava i doživljaja prirodnih ljepota u njihovom gotovo iskonskom obliku. Šetnje po stazama koje su prošarale dolinu podno Triglavskih visoravni ili planinske i penjačke ture, vi birajte. :)

  Prethodni članak Sljedeći članak