Budimpešta, kraljica koja stoluje na lijepom plavom Dunava

Raskoš na devet mostova :)

Jedan od onih "morate vidjeti" gradova. Primjer grada koji ponosno nosi ruho svoje povijesti pune velikih događaja, postignuća i vladara. Nekadašnja prijestolnica Ugarskog kraljevstva, postala je jedinstvenim gradom ujedinjenjem Budima i Pešte 1873. godine na suprotnim stranama Dunava.

Na budimsku stranu dolazi se uspinjačom do dijela grada koji je pod zaštitom UNESCO-a obzirom da se na njemu nalazi Budimski dvorac (Kraljevska palača). Blizu dvorca se nalazi Matijaševa crkva, mjesto krunjenja omiljene kraljice Sissi.

S te visine pruža vam se fantastičan pogled na Dunav, cijelu kraljevsku Peštu, Lančani most (Széchenyi Lánchíd) i ostale brojne mostove na Dunavu. Budimpešta u nekim segmentima i dijelovima grada, pomalo podsjeća na zagrebački gornji dio grada obzirom da su svi skupa bili dijelom velikog Habsburškog carstva.

ponudadana, budinpešta

Iako je Budimpešta grad stvoren za pješačenje i šetnje, ukoliko nemate privilegiju od par dana boravka u gradu, ipak sjednite na neki od turističkih buseva ili se poslužite podzemnom kako bi što prije stigli na lijevu stranu Dunava.

Odmah po izlasku na Peštansku stranu, ne možete ne uočiti predivan primjer neogotičke arhitekture, zgradu Parlamenta koja je za razliku od ostalih zgrada tog tipa, odnosno europskih parlamenata, otvorena turistima za razgledavanje, samo se morate pobrinuti na vrijeme za ulaznicu. 

Nakon toga, lagano se zaputite (možete i poznatim žutim tramvajem) uz Dunav prema centru Pešte jer jostaje još puno toga za vidjeti. Budim i Pešta povezani su predivnim mostovima, s ukupno njih devet, iako je Lančani najpoznatiji, najljepši i uz njega se vežu brojne legende koje ga čine još atraktivnijim. Jedna od njih je recimo da će se most urušiti ako preko mosta pređe Mađarka koja je vjerna svome mužu.

ponudadana, budimpešta

U tom "điru" obilaska poznatih građevina, muzeja i crkava obavezno došećite do Trga Heroja - najimpozatnijeg trga u Budimpešti koji se smjestio na kraju Avenije Andrássy. Zbog velike količine kulturnih znamenitosti i građevina, često je nazivana i Avenija kulture. 

Na njemu dominira Milenijski spomenik u sklopu kojeg se nalaze statue 7 plemenskih vođa i mnogih povijesnih ličnosti kao što su kralj Stjepan, Bela IV, Matijaš Korvin i Lajoš Košut. Središnji dio cijelog spomenika zauzima 40 - ak metara visok stup na vrhu kojeg se nalazi kip arkanđel Gabrijela. Zaista impozantno. Jednostavno, morate vidjeti. 

Da ne bi sve bilo samo kultura i povijest, Budimpešta se diči svojom odličnom ponudom večernjih izlazaka, clubbinga i ponude u pubovima i restoranima. Ulica koja sadrži veći broj lokala, pubova i restorana je Vaci u kojoj se između ostalog nalazi i poveći broj suvenirnica, raznih slastičarnica s lokalnim delikatesama i dućana. 

Budimpešta nam je blizu, a nudi zaista ogroman izbor i ponudu, neovisno da li idete na izlet ili višednevno, samo je bitna dobra organizacija.

  Prethodni članak Sljedeći članak