Karlovac, grad na 4 rijeke

Sjecište bitnih prometnih pravaca

Ovo sjecište prometnih pravaca između obalnih dijelova Lijepe naše i dubljeg kontinenta, nalazi se na nekih 60ak kilometara jugozapadno od glavnog grada i nekih stotinjak kilometara sjeveroistočno od Rijeke. Uz brojne parkove, osobitost Karlovca je što kroz njega teku čak 4 rijeke - Kupa, Korana, Dobra i Mrežnica.

Kad pričamo o postanku ovog grada, Karlovac zna točan dan svog rođenja. To je 13.7.1959. kada je prvo osnovan kao tvrđava u svrhu zaštite od prodora Turaka točno na utoku Korane u Kupu podno gradine Dubovac, a ime duguje svom osnivaču, austrijskom nadvojvodi Karlu. 

Građen je u obliku zvijezde šesterokrake sa središnjim trgom i ulicama koje se sijeku pod pravim kutom. 
Za razliku od situacije danas, u prošlosti je slovio kao jedan od najbogatijih gradova u Hrvatskoj, zahvaljujući lađarstvu rijekom Kupom i trgovini koja se na taj način odvijala. Paralelno s tim, događao se procvat i u kulturološkom smislu. 

O tome svjedoče najstarija hrvatska glazbena škola, Prvo hrvatsko pjevačko društvo "Zora", a središnja kulturna institucija je Gradsko kazalište ''Zorin dom'', s bogatim i sadržajnim programom tijekom cijele godine. 


karlovac


Zbog svojih brojnih, uređenih parkova i zelenih površina, grad se ponosi nagradom "Zeleni cvijet" kojom je nagrađen u Hrvatskoj i  "Green capital of Croatia", priznanjem osvojenom na međunarodnom turističkom sajmu u švicarskom Luganu. 

Ipak, činjenica da kroz njega protječu čak 4 naše rijeke, čini ga doista posebnim. Zahvaljujući njima, grad postaje sve više poznat na kartama ekipe željne adrenalinske vrste zabave i rekreacije kao što su rafting ili kanuing. 

Ukoliko vam je cilj rekreacija i rafting avantura, najbolje se zaputiti u proljeće kada su vodostaji rijeka najveći. Svaka od rijeka ima svoju čar pa nećete pogriješiti koju god odabrali, ovisno već od svojih afiniteta i sposobnosti. 
Spomenuti rafting i kanuing po rijekama, ali i vožnja biciklima po označenoj biciklističkoj ruti Karlovac – Jaškovo – Karlovac, dugoj 39 kilometara, koja vodi i pokraj dva dvorca – Starog grada Novigrada i Starog grada Dubovca te šetnje označenom šumskom stazom uz sam rub grada. 

Na kraju, nakon svih tih uzbuđenja i rekreacija, treba vratiti snagu, a to ćete učiniti u jednom od brojnih restorana, osobito onih uz obalu rijeka i usput jesti uz dozu romantike i odsjaj gradskih svjetala na riječnoj vodi. ;)

  Prethodni članak Sljedeći članak