Dan žena

Dan borbe za jednakost i prava žena!

Nama poznatiji kao 8. mart, Danom žena diljem svijeta slave se ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola. Iako ga danas obilježavamo kao komercijalni praznik, darivanjem žena cvijećem i bombonijerom, ne smijemo zanemariti ni povijesni značaj dana koji se s vremenom izgubio.


Kako je sve počelo? 
Bila je 1908. godina, New York. Uslijed turbulencija izazvanih industrijalizacijom, lošim radnim uvjetima, rastućom populacijom i porastom radikalnih ideologija skupilo se 150.000 žena koje su marširale kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

Taj marš dogodio se kao eskalacija specifične atmosfere u društvu, izazvane lošim radnim uvjetima za žene, dugim radnim satima i niskim plaćama. Nakon njega i sljedećih godina uslijedili su slični marševi. 1909. godine prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu te je ustanovljen Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. 

Dan žena danas 
Dan žena praznik je u mnogim zemljama uključujući Afganistan, Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Eritreu, Kazakhstan, Laos, Madagaskar, Moldovu, Mongoliju, Crnu Goru, Nepal, Rusiju, Tadžikistan, Turkmenistan, Ugandu, Ukrajinu, Uzbekistan, Vijetnam i Zambiju. Hrvatska nije među tim zemljama. 

Mnoge bivše komunističke zemlje, odbacile su ideološku osnovu Dana žena i on je postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola te se pretvorio u svojevrsnu mješavinu Majčinog dana i Valentinova. U mnogim zapadnim zemljama Međunarodni dan žena prestao se obilježavati 1930.-ih, djelomice jer ga se povezivalo s komunizmom. Zamijenio ga je Majčin dan koji se u tim zemljama obilježava u svibnju. 

Diljem svijeta Međunarodni dan žena obilježava se koncertima, mirnim prosvjedima, govorima, konferencijama i inspirativnim performansima umjetnika. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana je #PressforProgress koja potiče zajedničko djelovanje prijatelja, kolega i cijelih zajednica u cilju promicanja jednakosti i uključivosti spolova. 

Pridružite im se i vi! Više saznajte na web stranici International Women's Day.

U međuvremenu, svojim dragim ženama, u znak pažnje, slobodno poklonite koji cvjetić, znak pažnje, izvedite ih na večeru i zaplešite zajedno u znak podrške ženama diljem svijeta i njihove daljnje emancipacije i izjednačavanja rodnih prava. 

Nek vam je lijep i topao ovaj dan, obilježavali ga ili ne, padao snijeg ili ne. Živjele!



  Prethodni članak Sljedeći članak