Doživi Istanbul!

Jedini grad na svijetu koji se nalazi na dva kontinenta

Primamljiva, autentična turska hrana, shopping centri, Aja Sofija, Grand Bazaar - Istanbul nudi za svakoga ponešto. Ako još dvojite o tome želite li posjetiti ovaj grad, donosimo vam zanimljive činjenice koje će vas istovremeno fascinirati i natjerati da svoj kofer spakirate odmah. ;)



TOP 7 zanimljivosti o Istanbulu!

✹ Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu s populacijom većom od 15 milijuna. 

✹ Bio je prijestolnica triju velikih carstava: Istočnog Rimskog, Bizantskog te Otomanskog. Unatoč tome i činjenici da je najveći grad u Turskoj, nije i njen glavni grad. To je Ankara. 

✹ U Beyoglu distriktu u Istanbulu se nalazi treća najstarija podzemna željeznica na svijetu iz 1875. godine. Izgrađena je samo dvanaest godina nakon Londonske podzemne, koja je najstarija na svijetu te sedam godina nakon one u New Yorku koja je druga po redu najstarija. 

✹ Četiri brončana konja koja danas krase Katedralu sv. Marka u Veneciji porijeklom su iz Istanbula, od tamo su ih "trajno posudili" križari u trinaestom stoljeću. 

✹ Tijekom srednjeg vijeka, za vrijeme Otomanskog carstva, Istanbul je bio slavan kao grad s više od 1400 javnih toaleta. U to vrijeme, većina ostalih svjetskih gradova patila je od kronične nestašice javnih toaleta. 

istanbul

✹ Osim po brojnim džamijama i povijesnim ostacima, Istanbul je poznat i kao poprište prve prometne nesreće. 1912. godine u Sisli okrugu, vozač ondašnje talijanske ambasade udario je pješaka, a zatim promptno pokušao napustiti scenu - odluka koja se ispostavila pogrešnom, jer su ga uskoro uhvatili. 

✹ Agatha Christie napisala je slavnu Poirotovu pustolovinu "Ubojstvo na Orient Expressu" u Pera Palas hotelu u Istanbulu. Orient Express spajao je Pariz i tadašnji Konstantinopol od 1883. do 1977. godine (i možda bio omiljeno odredište dramatičnih ubojica). 

Što vidjeti u Istanbulu?

Džamije - trenutno ih je oko 2700, a neprestano se grade nove. Svakako posjetite Aja Sofiju, Palaču Topkapi, Sultan Ahmetovu džamiju (Plava džamija), Sulejmanovu džamiju te Dolmabahče džamiju. 

Panoramski pogled na grad - silueta grada najbolje se vidi iz broda ili s mosta preko Bospora, a tu je i Galata toranj na kojem se nalaze i mnogobrojni barovi. 

Hamam - tradicionalna turska kupelj. Hamami su razasuti po cijelom gradu, nekada su bili važan dio turske kulture i služili su kao mjesta za socijalizaciju. 

Grand Bazaar - najveća natkrivena tržnica. Mali grad za sebe koji se sastoji od preko 60 ulica, raj za shoppingholičare zbog bogate ponude turskih tepiha, odjeće, nakita, servisa za kavu i čaj, keramike i lula. 

Misir Carsisi tržnica začina - sagrađena u 17. stoljeću, ova tržnica je raj za ljubitelje kuhanja i hrane. Poznata je i kao Egipatski bazar, a osim začina ovdje možete kupiti i čajeve, mirisna ulja i slično. 

Sigurni smo da u ovom momentu više niti ne čitate jer pakirate kofer. Ako ga kojim slučajem ne pakirate...počnite. :)

  Prethodni članak Sljedeći članak