Dan žena

“Jedna od najhrabrijih stvari koje možete učiniti je prepoznati sebe, znati tko ste, u što vjerujete i gdje želite ići.” – Sheila Murray Bethel

Međunarodni dan žena puno je više od darivanja crvenih karanfila i čokoladica. Dan kada su žene prvi put izašle na ulicu i tražile svoja prava, dan kada su pokazale svoju moć i snagu. 

U nastavku pročitajte zanimljivosti i činjenice o Danu žena.


"8. mart" obilježava se zahvaljujući 150.000 New Yorčanka koje su 1857. godine marširale ulicama tražeći bolja prava i radne uvijete te pravo glasa. Policija ih je uspjela rastjerati, ali su one su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.
Dvije godine kasnije održana je prva ženska međunarodna konferencija na kojoj je Dan žena priznat na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.
Upravo zato, Dan žena bi trebao predstavljati i biti podsjetnik za ovo što su žene do sada i postigle. 







Zanimljivosti koji sigurno niste znali!


♥ Međunarodni dan žena prvi put je prihvaćen 1917. godine.

♥ 1975. bila je proglašena Međunarodnom godinom žena.

♥ Dan žena je državni praznik u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji, Moldaviji, Mongoliji, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Jermeniji, Turkmenistanu, Ugandi, Vijetnamu, Tadžikistanu i na Kubi.

♥ Ženama u Kini, Madagaskaru i Nepalu 8. svibanj je nacionalni praznik dok muškarci taj dan rade normalno.

♥ Najutjecajnija žena svih vremena je Jane Addams, američka feministica koja je 1931. dobila Nobelovu nagradu za mir.

♥ 1893. Novi Zeland prvi daje pravo glasa ženama, Ujedinjeni Arapski Emirati čine to posljednji, tek 2006. godine.

♥ Mozambik Dan žena slavi 7. svibnja, a Južnoafrička republika 9. kolovoza.



Mnoge bivše komunističke zemlje, odbacile su ideološku osnovu Dana žena i on je postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola te se pretvorio u svojevrsnu mješavinu Majčinog dana i Valentinova. 
U mnogim zapadnim zemljama Međunarodni dan žena prestao se obilježavati 1930.-ih, djelomice jer ga se povezivalo s komunizmom. Zamijenio ga je Majčin dan koji se u tim zemljama obilježava u svibnju. 
Rosalynn Carter rekla je kako žene moraju imati povjerenja u svoje sposobnosti, a onda biti dovoljno hrabre i jake da izdrže sve što će uz njih i doći. A Simone de Beauvoir je rekla kako se ženom ne rađa, već postaje. 
Možda je ova godina upravo ta kada ćete ovaj dan prestati gledati komercijalno te se prisjetiti svega što su žene učinile da bi bile danas gdje jesu, ali i što sve treba još učiniti za one koje još uvijek nemaju prava. 

Uživajte u ovom danu, zaslužile ste! :)

  Prethodni članak Sljedeći članak