Dan žena

Dan kad se globalno podsjećamo na ulogu i važnost žena u našim životima :)

Dan u godini kada se glasno i simbolički slave sve žene svijeta. Naravno, žena se treba slaviti, poštivati i voljeti svakog dana, bez daljnjeg, no kao i na bilo koji kalendarski praznik i na ovaj se trudimo vrlo simbolički pokazati koliko se vole žene koje su dio naših života, na ovaj ili onaj način.

Prije svega, Međunarodni dan žena održao se kao podsjetnik da današnja prava ženama nisu poklonjena, već su teškom mukom izborena, a kroz povijest do današnjih dana se neke žene, za neka od tih prava, još uvijek bore. 

Prvi put je obilježen 1909. u SAD-u nakon deklaracije Socijalističke Partije SAD-a. Ugledavši se na amerikance, njemački socijalisti Luise Zietz i Clara Zetkin predložili su proglašenje "Međunarodnog Dana Žena" kao dan borbe za prava žena na glasanje, što je i urodilo plodom pa je 1911. godine dan obilježen i u svim susjednim zemljama.

Odmah nakon "Februarske revolucije" 8.3.1917. (prema gregorijanskom kalendaru), Aleksandra Kollontai tražila je Lenjina da se taj dan u čast svim ženama koje su sudjelovale u ratnim i revolucijskim zbivanjima, službeno proglasi "kao "Dan žena", što je i učinjeno.

Dakle, iza nas je praktički cijelo stoljeće kroz koje se svake godine bar jedan dan transparentno i globalno podsjećamo na važnost i značaj žena kroz povijest, ali i sadašnjost i budućnost.  Nadajmo se da će tako ostati i dalje.

Jako je puno žena koje su mijenjale povijest i zbog kojih se povijest mijenjala. Nabolje. Nabrojat ćemo samo neke od njih:

1. Florence Nightingale
Florence je bila britanska medicinska sestra koja je za vrijeme Krimskog rata organizirala u britanskom ekspedicijskom korpusu prvu ekipu za njegu ranjenika i bolesnika. Nametnula je i učvrstila figuru i ulogu medicinskih sestara od tada do danas.  

2. Marie Curie
Znanstvenica, prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, kao i prva uopće koja je dobila Nobelovu nagradu u dvije različite kategorije. Godine 1903. je dobila Nobelovu nagradu za fiziku, a godine 1911. za kemiju te je, uz Linusa Paulinga, jedina osoba koja je dvaput dobila to prestižno priznanje.

3. Jane Austen
Spisateljica i književnica koja ja ugazila put svim ženama u književnosti koje su dolazile iza nje. Pisala je u doba kad žene nisu bile česte u tom svijetu i napisala mnogo djela od kojih su neka postala izrazito utjecajna kroz povijest i prema kojima su snimljeni filmovi i serije - “Pride and Prejudice” “Emma” ili “Northanger Abbey”.

ponudadana

4. Audrey Hepburn
Britanska glumica s nevjerojatnim utjecajem na žene diljem svijeta i kroz povijest. Ne samo 50 -ih i 60 - ih kad je bila aktivna i slavna, već do današnjih dana. Žena koja je definirala pojam ženske ljepote i postala uzor mnogima od njih svojom nenametljivom ljepotom, prirodnošću, urođenim glamourom i otmjenošću.

5. Helena Rubinstein
"Nema ružnih žena, samo lijenih" - često je govorila dotična. Drugi omiljeni citat joj je bio: "da nisam ja učinila, netko bi drugi." Bila je jedna od najutjecajnijih žena u povijesti i prva poslovna žena koja je započela revoluciju u industriji ljepote.

6. Hellen Keller
Od svoje 18 godine je bila slijepa i gluha. Nakon dugotrajnog procesa uspjela je naučiti sporazumijevati se s okolinom te završiti školu. Naučila je nekoliko stranih jezika, a u učenju je iskazala izvanredan smisao za književni i znanstveni rad. Doktorat iz filozofije je obranila na Radcliffe Colledgeu.

Zbog toga je postala jednom od najpopularnijih ikona američke popularne kulture i simbol invalida koji uspijevaju prebroditi svoju hendikepiranost. Kasnije je djelovala kao socijalna radnica.

7. Majka Tereza
Časna sestra albanskog podrijetla i indijskog državljanstva. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine.

8. Margaret Thatcher
Bila je britanska političarka i bivša prva žena na položaju premijera Ujedinjenog Kraljevstva, poznata kao Čelična lady ili Željezna lady. Žena koja je definitivno utabala put modernom vidu feminizma i učvrstila položaj žena u modernom društvu. Margret Thatcher je poznata po citatima Rat u Jugoslaviji nije građanski rat, to je rat komunističke Srbije protiv demokratskih država Hrvatske i Slovenije, te 'Zašto Tuđmanu zamjeraju da je nacionalist, pa i ja sam britanska nacionalistkinja."

9. Princeza Diana 
Velška princeza, a nakon udaje i buduća kraljica Engleske, žena je koja je utjelovila ljepotu, gracioznost, otmjenost i urođenu empatiju u jednom. Iako se razvela od princa Charlesa nakon 15 godina braka, ostala je miljenica Britanije, ali i ostatka svijeta zbog svoje spomenute prirodnosti, dobrote i ljepote. 

ponudadana, dan zena, princeza diana

10. Malala Yousafzai
Pakistanska učenica, aktivistica za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014. godine. U 2009., u dobi od 11 godina, postala je poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku. Talibani su pokušali ubiti Malalu 9. listopada 2012., pucajući joj u glavu i vrat. Dobila je hitnu pomoć u Pakistanu, a zatim je prebačena u Englesku na daljnje liječenje. Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje. 

Simbolički se na ovaj dan žene kroz povijest darivalo crvenim karanfilom, no posljednjih nekoliko godina u toj službi je i crvena ruža, bombonjera ili uostalom bilo kakvo cvijeće ili znak pažnje. Nemojte zaboraviti obilježiti ovaj dan najbitnijim ženama u svom životu. :)

  Prethodni članak Sljedeći članak