Split, Dioklecijanov grad

Jedan od naših najstarijih, najvećih i ujedno najljepših gradova

Grad Split izbrojio je čak 1700 rođendana. Priča o Splitu počela je tako što je rimski car Dioklecijan odabrao baš mjesto blizu rimskog grada Salone za izgradnju palače u kojoj bi dočekao i proveo posljednje godine svog burnog života. Time je počelo i nicanje grada koji danas  privlači turiste iz cijelog svijeta upravo zbog bogate povijesne baštine i duha nekadašnjeg Rimskog Carstva. Zato je cijela povijesna jezgra Splita na popisu svjetske baštine UNESCO - a već 37 godina.

Fascinantno je zapravo kako se šetnja nekim gradom u 21. stoljeću može činiti kao šetnja kroz vremeplov i neka davna, nama iz ove perspektive gotovo fiktivna vremena. 

Takva vam je šetnja kroz Split gdje imate pogled na primjere raskošne antičke arhitekture, srednjovjekovnih romaničkih i gotičkih građevina i objekata te renesansnih starih kuća i baroknih ukrasa pa sve do tekovina moderne arhitekture koja je ukalupljena u tu povijesnu priču. 

split

Međutim, fascinantnim i zadivljujućim ga ne čini samo ta kulisa sačinjena od čudesnih građevina i arhitekture jer veliki dio Splita zapravo čine njegovi neponovljivi žitelji. 

Dalmatinski tempo života, bez "priše" ... jutarnja kavica na Rivi ili omiljenoj terasi bilo gdje u gradu i lokalci ruku pod ruku s brojnim turistima koji vrlo brzo usvoje taj pomalo usporeni tempo, ali sa suncem i širokim osmijehom na licu. 

U Splitu možete (i morate) uživati u vrhunskim okusima i mirisima bogate gastronomske ponude i brojnim kulturnim događanjima kao što su kazališni i filmski festivali, izložbe i brojni koncerti. 

Posljednjih nekoliko godina Split je definitivno velikim boldanim slovima zabilježen u karti svakog partijanera koji drži do sebe. 

Naime, u srpnju svake godine Split je pod opsadom desetaka tisuća ljudi iz cijelog svijeta gladnih zvukova elektronske glazbe, naleta adrenalina i strujanja energije koja u nekom trenutku doslovno dosegne razinu "isijavanja". 

ponudadana, split

Ono što ostane nakon festivala, nećemo spominjati :) To znači da je party bio dobar, a i proračun ne postaje ništa lošiji :)

U svakom slučaju, kad se zasitite šetnji, partijanja ili ispijanja kavica i bevandi - na izboru su vam brojni rekreacijski i sadržaji za opuštanje. 

Šetnja, trčanje ili vožnja bicikla Marjanom, brdom iznad Splita koje predstavlja svojevrstan zaštitni znak grada, svakako su jedan od njih. 

Obavezno je kupanje i sunčanje na splitskim plažama, ali možete se zaputiti i na susjedne otoke, otočiće ili uvale nekim od brojnih brodića kojima lokalci organizirano svakodnevno turiste prevoze kako bi uživali u tim gotovo neprepričljivim prirodnim ljepotama. 

U svakom slučaju, nije ni čudo da Splićani svom gradu vole tepati kako je "najlipši grad na svitu." :)

  Prethodni članak Sljedeći članak