Gdje poslati stranca, ali i sebe same

Osam lokacija u Lijepoj našoj koje je šteta ne doživjeti

Zakon o zaštiti prirode kaže: "Nacionalni park je prostrano, pretežno neizmijenjeno područje kopna i/ili mora iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekoloških sustava, a prvenstveno je namijenjen očuvanju izvornih prirodnih vrijednosti." Eto. A mi ih imamo čak 8! :)

1.Brijuni su otočje smješteno na jugozapadnoj obali Istre. Predstavljaju jedini nacionalni park u Istri i zajedno sa svojih 14 otoka na 736 hektara površine čine savršenu simbiozu prirode i njenih ljepota  na jednom mjestu - raznolikih životinjskih vrsta i bogate flore. 

Njima uz bok, dah oduzima i izuzetno bogata kulturno - povijesna baština sa stotinjak arheoloških objekata i lokaliteta. To Brijune čini jednim od najljepših arhipelaga na Mediteranu.
Nekada su bili oličenje luksuza iz više razloga, a zaboravljeni sjaj polako, ali sigurno se vraća na ovo rajsko mjesto koje ponovo postaje očuvano, maženo i paženo, gotovo elitno okupljalište. 

brijuni

2. Nacionalni park Kornati čini veći dio grupe otoka Kornati u hrvatskom dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika u Šibensko-kninskoj županiji. 

Najbolji način za vidjeti ovu krasotu jest s morske strane zbog čega, ukoliko ste u mogućnosti, obavezno upoznajte ovaj arhipelag iz brodice ili jedrilice. Kontrast bijelog kamena i tirkizno plave boje mora nešto su od čega ne možete samo tako lako odvojiti pogled. 

Ukupna površina parka je oko 220 km² a sastoji se od 89 otoka, manjih otoka i hridi. Ovaj prirodni fenomen obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima, a jedna od tih prirodnih posebnosti definitivno su visoke, strme litice koje gledaju na otvoreno more i tako sve prolaznike s morske strane svojom dominacijom ostavljaju bez teksta.

3. Mljet  je nacionalni park koji obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta i proteže se područjem od 5.375 hektara zaštićenog kopna i okolnog mora. Taj dio otoka već je 56 godina u statusu nacionalnog parka. Nešto poput zelene oaze usred modrog Jadranskog mora.

NP Mljet obuhvaća prostor od Crne klade do najzapadnije točke otoka, rta Goli. U sastav nacionalnog parka ulaze naselja Polače, Goveđari (u čiji sastav ulaze naselja Babine Kuće, najstarije naselje na Jezerima), Soline, Pristanište i Pomena (danas mjesto s jedinim hotelom na otoku). 

4. NP Krka - točno 109 kvadratnih kilometara čarobnih prirodnih ljepota na hrvatski način smjestilo se uz gotovo cijeli tok rijeke Krke i dijela donjeg toka rijeke Čikole. Krka izvire podno Dinare, a sam nacionalni park počinje 2 kilometra nizvodno od Knina pa sve do Skradina. Od svih hrvatskih rijeka, a sve su na svoj način lijepe i čudesne, Krka je svakako najčudesnija. Korito ove rijeke usječeno je u vapnenačku zaravan, a fenomen ove rijeke je njenih 7 sedrenih slapova i veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. 

ponudadana, krka

5. Nacionalni park Paklenica taj status nosi već 67 godina i drugi je najstariji NP u Hrvatskoj, odmah iza Plitvičkih jezera. Temeljni fenomeni NP Paklenica su šume i geomorfološke osobitosti parka. 

U nešumskom južnom dijelu Velebita u Paklenici nailazimo na bogatstvo šumskih vrsta, a posebno mjesto zauzimaju šume crnog bora po čijoj je smoli (Paklini) koja se iz njih u prošlosti vadila, Paklenica i dobila ime. Tu je i bukva i bor krivulja. 

Stanište je endemske biljčice hrvatskog naziva pljeskarica (Arenaria orbicularis) i drugih biljnih i životinjskih rariteta, prepun krških oblika.

6. Nacionalni park Plitvička jezera - na samo dva sata vožnje od glavnog grada, gradske gužve, prometa i betonskih građevina sa svih strana, nalazi se jedno od najljepših mjesta na planeti. Naš ponos u obliku prirodnih ljepota koje vam svojim spektakularnim uprizorenjem garantiraju oduzimanje daha. Nacionalni park Plitvička jezera. 

Plitvička jezera sastoje se od ukupno 16 jezera, 12 gornjih i 4 donja jezera. Specifičnost je u tome da su gornja jezera površinski i dubinom veća od donjih koja su plitka, nastala na vapnenačkoj podlozi. Kako bi najbolje vidjeli  ostatak jezera i slapova, ukrcajte se na brod koji inače vozi s jezera Kozjak i upijte čaroliju do kraja. Mnoštvo slapova, među kojima su najatraktivniji Veliki i Mali prštavac, ostavit će vas bez riječi.

7. Nacionalni park Risnjak - nad zelenim plućima Hrvatske, goranskim šumama, izdigao se planinski masiv sa svojim bijelim stijenama. Najviši vrh nalazi se na 1528 m nadmorske visine i pruža vam nezaboravan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednoj Sloveniji. 
Godine 1997. područje Parka prošireno je na površinu od 6350 ha te pored središnjeg dijela masiva Risnjaka obuhvaća i planinski masiv Snježnika te hidrogeomorfološki spomenik prirode – izvor rijeke Kupe zajedno s njenim gornjim tokom.

8. Nacionalni park Sjeverni Velebit je naš najmlađi nacionalni park obzirom da je istim proglašen 1999. godine. Za sve one koji su željni prirode u svom iskonskom, gotovo netaknutom obliku, ovo je savršeno mjesto gdje ćete uživati u prirodnoj divljini. 

Ovaj je prostor diva Velebita, slagalica sačinjena od različitih staništa koja su dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama tek otkrivenog bogatstva. 

Sigurni smo da ste bar većinu posjetili, a da biste ih obišli i upili sve, vrijeme je da krenete na put!  :)

  Prethodni članak Sljedeći članak