Neki od hrvatskih dokumentaraca koji su zagrebali površinu

Jesi li u potrazi za dobrim dokumentarcem? Baci oko na par prijedloga

Nekoga opušta gledanje komedija, drugi uživaju u napetosti drama i trilera, a treći u dokumentarnim ostvarenjima sa svakidašnjim ili nesvakidašnjim, istinitim ljudskim pričama i sudbinama. 

Halo Munchen, Krsto Papić
Krsto Papić svojevrsni je bog hrvatske kinematografije. Njegovo stvaralaštvo teži ravno - neprocjenjivu kulturno umjetničku vrijednost.

“Halo, München” film je o gastarbajterima iz Dalmatinske zagore i dio je stvaralaštva hrvatskog filma koji otkriva Zagoru još prije nekih pola stoljeća. Kad gledate te kadrove posuđenog blještavila iz "bijelog svijeta" na blatnoj livadi i djece koja trče za autom, shvatite da je takvu predodžbu Zagore u hrvatskoj kulturi načeo upravo Krsto Papić.

Mala seoska priredba, Krsto Papić
Međimursko selo sedamdasetih godina prošlog stoljeća. Mještani se okupljaju kako bi sudjelovali u velikoj, bitnoj manifestaciji - bira se miss sela. U sklopa programa nastupaju folklorne skupine, lokalni izvođači i na kraju zvijezde večeri - djevojke koje konkuriraju za titulu najljepše.

Opozitnost, apsurd, tuga, jednostavnost i zabava u jednom bizarnom mozaiku. Kroz naizgled jednostavan i zabavan sadržaj istog takvog događaja, zapravo dobivamo uvid u jad hrvatskog sela, njegovog čemernog seljaka i raslojenost života na selu uopće.

Djeca tranzicije, Matija Vukšić
Ovaj društveno angažirani film možda je najvažnije dokumentarno ostvarenje u posljednjih nekoliko godina. On je šamarčina svim sferama našeg života prožetog konzumerizmom i kao rezultat toga - društvenom i socijalnom izolacijom koja se posebno bolno odražava na djecu. 

Film prati četiri sudbine suvremenih hrvatskih maloljetnika - Marte, Lane, Natalije i Davida. Svaka od tih sudbina je zasebna, a opet svaka od njih povezana i jednako tužna. 

Spomenuta djeca tranzicije, taoci su društva, okoline i na kraju krajeva svojih roditelja. Lelujava stvarnost između onoga što nemaš i onoga što imaš, a najbitnije onoga što ti drugi nameću - sklizak je teren u još neizgrađenom dječjem svijetu, a koji se kao takav, lakoćom vjetra raspline i nestane. 

ponudadana, filmovi dokumentarni

Gangster te voli, Nebojša Sljepčević
Ljubavna  tragikomedija obojana ruhom 21. stoljeća. Nedjeljko Babić bračni je posrednik koji je ostavio posao parketara da bi se posvetio karijeri za koju je znao da mu je predodređena: spajanju usamljenih muškaraca i žena. 

Očito je bio u pravu jer se za njegove uspjehe nadaleko čulo, a nije odmogao ni zvučni nadimak - gangster. Kako teatralno. Kada mu se za pomoć u pronalaženju muža obratila Bugarka Maja, na prvi pogled se činilo kako njen slučaj nije nimalo različit od onoga u čemu se Nedjeljko pokazao kao pravi ekspert. 

Međutim, Maja je samohrana majka trogodišnjeg djeteta i strankinja pa slučaj zbog tih okolnosti, naprotiv, postaje Gangsterova nemoguća misija.

4.7., Đuro Gavran
Ne radi se o nekom značajnom datumu, američkom dapače, već ne biste vjerovali o promilima alkohola u krvi. 

Siniša je osuđen na uvjetnu kaznu zbog nasilja u obitelji, zapuštanja i zlostavljanja djeteta te tjelesne ozljede iz nehaja. Kada je policija obavljala očevid, imao je 4.7 promila alkohola u krvi. Bez obzira na sve nabrojano, tijekom tog perioda "kušnje", Siniša je prolazio kroz proces odvikavanja od alkoholizma, a u tom procesu je uspio zadržati posao, zatražio je i dobio razvod braka kao i skrbništvo nad djecom. Pogledajte ovaj dokumentarni film o teškoj ljudskoj priči i uvjerite se kako je glavni lik uspio na kraju sve gore nabrojeno.

Sanja, Nikica Zdunić
Sanja je dokumentarni portret koji razotkriva unutarnji svijet snova i dvojbi jedne dizajnerice.

Ispreplitanjem njenih životnih motiva - šume i mora, racionalni svijet kroz zamagljeni objektiv postaje vizualizacija Sanjinog unutarnjeg svemira. Kao suprotnost tom osobnom svijetu gledamo svakodnevicu koja se odvija u njezinoj radionici. Dok ona više naglašava slikovitost svog unutarnjeg svijeta, prodoran zvuk pile zadire u stvarnost kojoj Sanja ne može pobjeći.

Veliki dan, Đuro Gavran
Mnogi mladenci (kad kažemo mladenci, zapravo mislimo žene) - maštaju o tom, za mnoge od njih, posebnom danu.

Ovaj dokumentarni film pokušava predočiti što neki parovi čine ne bi li on postao što vjernija preslika već unaprijed stvorene slike o danu iz snova. Kad su emotivne tenzije podignute na viši novi, kao što jesu na spomenuti dan, limit u svakom smislu riječi - ne postoji. Na svu sreću (ili nesreću?) tržište danas odgovara na sve pa i najzahtjevnije prohtjeve i želje vezane uz pretvaranje dana D u stvarnost.

Ovo je presjek kroz polustoljetno stvaralaštvo i rad nekih od najpoznatijih, najstarijih autora hrvatskog dokumentarnog filma, ali i naleta mladih, novih režisera koji oduševljavaju svojom inovativnošću i pristupu u radu. 

  Prethodni članak Sljedeći članak