Top 10 novih filmova koje volimo

Filmofili, koliko vas je?

Nekad je najveći gušt zasjesti na kauč (zaleći, kako već volite), pokriti se dekom i uživati u u dobrom filmu. Oooooosoooobito ako je vani kišno, hladno ili još bolje snježno vrijeme. Milina samo takva. :)

1. Spotlight
Red je listu započeti filmom koji se ove godine okitio prefiksom "naj" - dobio je Oscara za najbolji film u 2015. godini.

Američka biografska krimi - drama prikazuje novinarsku istragu o zataškavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi. Glavne uloge igraju Rachel McAdams i Mark Ruffalo pod redateljskom palicom Toma McCarthy- a. 

2. The Revenant
Povratnik je uzbudljivo filmsko remek djelo, inspirirano istinitim događajima koje prikazuje epsku avanturu preživljavanja jednoga muškarca i izuzetnu moć snage ljudskoga duha. Vođen jakom voljom kao jedinim oružjem, okružen surovom zimom i neprijateljskim plemenima, Glass se bori za život, dok želja za osvetom nad dojučerašnjim prijateljima ne jenjava.

ponudadana, filmovi

3. Mad Max - Fury Road
Apokaliptična priča čija je radnja smještena u daleku budućnost naše planete. U Stark pustinji smješten je ostatak preživjelog pučanstva. U takvom svijetu postoje dva pobunjenika koji su u bijegu, a koji bi mogli uspostaviti izgubljeni red i mir.

4. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens 
Radi se o nastavku sage George Lucasa, čak trideset godina nakon filma Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija (1983.). Inače, sam trailer je u samo 24 sata skupio 37 milijuna pogleda što vam daje za pravo da na njega gledate kao na jedan od najvećih hitova svih vremena.

5. Marsovac
Tokom misije na Marsu, astronaut Mark Watney je nestao u oluji i pretpostavlja se da je mrtav. Međutim, Watney je živ, i on na surovom planetu mora da pronađe način da pošalje poruku na Zemlju, kako bi njegova posada mogla da krene u spasilačku misiju.

6. Zvizdan 
Matanićev “Zvizdan” ove je godine polučio veliki uspjeh. Domaći i inozemni. Film je nagrađen u Cannesu, a potom je u hrvatskim kinima imao gotovo 50 tisuća gledatelja. Nijedan film nije polučio uspjehe i pobrao nagrade (iako one nisu mjerilo "dobroga" uvijek), a da nije bio i na meti kritičara. Međutim, slažu se u jednom, film je uspjeh zaslužio kombinacijom domišljatog koncepta, maestralne izvedbe i pametnog manevriranja političkim temama. 

7. Život je truba
Humorna drama Antonia Nuića, lako gledljiva i da, smiješna. :) Zašto je to posebno naglašeno? Zato jer se unatoč golemom broju filmova koji se izbacuju kao na traci, nađe malo onih koji nas oduševe kvalitetnim humorom. 

Život je truba komedija je koja pršti humorom i optimizmom i prvorazrednim glumačkim nastupima. Radi se o pomalo ironičnom, ali više od svega suosjećajnom pogledu na ljudsku potrebu za stvaranjem problema, ali i o vještini kojom te probleme rješavamo. 

8. Brooklyn
Film koji svaki romantik mora obavezno pogledati. Radi se o zaista kvalitetnom filmskom ostvarenju. Brooklyn je i povijesna drama - film o snalaženju (pre)mlade irske emigrantice u velikoj, obećanoj Americi. Radnja je smještena u pedesete godine prošlog stoljeća, samo par godina nakon rata. 

Za mladu Elis proces odrastanja i sazrijevanja predstavljao je niz teških situacija, prije svega prilagodbe, dok konačno ne stasa u mladu, sigurnu i izgrađenu ženu.

9. Carol
Poznate glumice Cate Blanchett i Rooney Mara tumače glavne uloge u romantičnom filmu o ženskoj ljubavi Carol. Radnja filma Carol se odvija u New Yorku u ranim pedesetim godinama prošlog stoljeća. Therese Belivet (Rooney Mara) radi u prodavaonici i sanja o ispunjenom životu, no upoznaje nesretno oženjenu Carol Aird (Cate Blanchett).

10. Dankinja
Radnja filma "Dankinja" s Oskarovcem Eddiejem Redmayneom i Alicijom Vikander, donosi priču o osebujnom danskom umjetniku, transseksualcu Einaru Wegeneru, koji je u povijesti ostao zapamćen kao prva osoba koja se podvrgla operaciji promjene spola.

  Prethodni članak Sljedeći članak