Top 10 animiranih filmova

Ostvarenja koja u nama bude dijete :)

Treba stariti u skladu s godinama, ali nikada ne zaboravi da u tebi još negdje živi mali dječak ili djevojčica s početka tvoje životne priče. Pa tko ne voli gledati crtane filmove? :)1. Kralj lavova

Tko nije gledao krajla lavova? Moguće da nema takvih :) Radi se o najpoznatijem Disneyevom animiranom mjuziklu koji donosi priču o odrastanju i prihvaćanju sudbine, u ovom slučaju kraljevske. “Kralj lavova” posudio je dramske elemente iz klasične mitologije, afričkih narodnih priča te zajedno sa zadivljujućim vizualnim i glazbenim iskustvom Eltona Johna, Tima Ricea i najvećeg filmskog skladatelja današnjice, Hansa Zimmera, stvorio prelijepi filmski doživljaj za sve generacije.

2. Wall - e
Oskarom nagrađeni scenarist i redatelj Andrew Stanton i ostali genijalci iz Pixarovog studija, ovaj nas put transportiraju u drugu galaksiju kako bi uživali u novoj kompjuterski animiranoj komediji o robotu zvanom Wall-e. 

3. Dama i skitnica
Radi se o omiljenom klasiku Walta Disneya na kojem su odrasle mnoge generacije. Topla priča o nezaboravnoj avanturi Dame, razmažene koker španijelke, Skitnice, mješanca zlatnog srca iz siromašne četvrti, Jacka i Trustya koji su Damini najbolji prijatelji te Si i Am - dvije najlukavije mačke ikad snimljene (do tada). :)

4. Alladin
Još jedna Disneyeva čarolija, ne samo za djecu, već i za odrasle. Animirani film "Aladin" zabavno je i vrlo toplo djelo, crtić pun akcije, lijepih pjesama i duhovitih dijaloga koji prikazuje poznatu priču iz arapske predaje o čarobnoj svjetiljci u kojoj živi duh koji svojem gospodaru ispunjava želje. 

5. Čudesna šuma
Čudesna šuma je dugometražni crtani film iz 1986. godine snimljen u suradnji između Hrvatske (onda kao dijelom SFRJ) produkcijske kuće Croatia Film i američke Fantasy Forest. Ovaj crtani film se smatra jednim od najpopularnijih na području bivše Jugoslavije. Osobito je obilježio odrastanje generaciji rođenoj u 80 - im godinama prošlog stoljeća. 

6. Priča o igračkama
Radnja filma prati grupu čovekolikih igračaka koje se pretvaraju da su beživotne kad god su ljudi u blizini i fokusira se na rivalstvo između kauboja Woodya (Tom Henks) i astronauta Buzza  (Tim Alen).

Priča o igračkama bio je prvi dugometražni film u potpunosti kreiran pomoću kompjuterske animacije, i ujedno prvi dugometražni film studija Piksar.

7. Štrumpfovi
Snimljen su prema najpopularnijoj, istoimenoj animiranoj seriji iz 80-tih i to u fantastičnoj 3D tehnici uz hrvatsku sinkronizaciju. Ovi simpatični plavi likovi popratili su naše djetinjstvo i odrastanje, ne samo preko malih ekrana, već i u obliku različitih proizvoda s njihovim likom na istima.

8. Snježno Kraljevstvo
Uz mistična bića, neočekivane prevrate i prijateljstva Disney donosi još jednu poslasticu za cijelu obitelj. Glavne junakinje oko kojih se cijela radnja vrti su sestre Anna i sestra Elsa.
Ana je neustrašivi optimist koja uz pomoć gorštaka Kristoffera i nespretnog snjegovića Olafa prkosi snježnim opasnostima dok traga za sestrom Elsom čije su ledene magične moći ovile kraljevstvo u vječnu zimu.

9. Kako je Gru ukrao mjesec
Je li vam kad palo na pamet kao djetetu da bi htjeli dohvatiti mjesec? Ili ne daj bože, ukrasti ga? :) E, glavni lik ove urnebesne, animirane priče upravo to pokušava napraviti. Universal Picture i Illumination Entertainment donese nam priču o traljavom, no, ipak malo zlom, znanstveniku koji se odvaži na strašan zločin- krađu Mjeseca.

10. Malci
Malci su se razvijali tijekom stoljeća služeći groznim, zločestim gospodarima poput T. Rexa i Drakule. No, ni njih nisu uspjeli zadržati. A kad Malci nemaju kome služiti, padnu u tešku depresiju. No, jedan od Malaca po imenu Kevin ima plan. Uz pomoć teenagera i buntovnika Stuarta te simpatičnog malog Boba krenut će u svijet pronaći novog zlog šefa kojeg njegova braća mogu slijediti. 

  Prethodni članak Sljedeći članak